Schengen: csúszik a magyar csatlakozás

2006. szeptember 22., 10:00 , 297. szám

Új időrendet tárgyalnak az Európai Unió bel- és igazságügyi miniszterei a jövő hónapban a lényegében határellenőrzések nélkül működő schengeni övezet kiterjesztésére az új EU-tagállamokra.

Brüsszelben már korábban értésre adták, hogy a szélesítésre nagy valószínűséggel nem kerül sor a tervezett időpontban, 2007 őszén, csupán 2008 elején. A legutóbbi miniszteri EU-ülést követően, július végén is jelezték a csúszást, arra hivatkozva, hogy a bővítéshez szükséges új, központi adatbázis kiépítése (ennek a rendszernek az eredeti tervek szerint már 2007 márciusában működnie kellene) jelentős késést szenvedett, s legkorábban 2007 novemberére lesz készen Strasbourgban. Ezt követően pedig még hónapok kellenek az új rendszer ellenőrzéséhez, a belső határellenőrzés tényleges megszüntetéséhez.

A belső határellenőrzésektől mentes, a külső ellenőrzéseket viszont fokozó schengeni övezetet 1995-ben hozta létre az EU, de még mindig csak 15 ország (13 régi tag mellett Norvégia és Izland) vesz benne részt. Az új tagok mellett egyelőre Nagy-Britannia és Írország is kimarad az övezetből. Az új EU-tagállamok - köztük Magyarország - folyamatosan igyekeznek nyomást gyakorolni Brüsszelre és a régi tagokra, hogy ne csússzék a határidő. (MTI/Kárpátalja)