Csőd a Szülőföld Alap pályázata

A kárpátaljai keret egyharmada a médiáé

2005. november 11., 09:00 , 252. szám

A Szülőföld Alap oktatási, kulturális, szociális, egyházügyi és médiakollégiuma október 29-én tette közzé pályázati felhívásait az egyes határon túli régiók számára. A pályázatok leadási határideje november 18., ami meglehetősen szűkös időkeret.

Az illetékes kollégium idén nyolcszázmillió forintos keretösszegről hozhat döntést, ami az 1 milliárd forinttal rendelkező Szülőföld Alap erőforrásainak 80 százaléka. Az idén felhasználható keretből mindenekelőtt a magyar nyelvű oktatás és a média élvez prioritást. Az ukrajnai érintettek összesen 90 millió forintra pályázhatnak, ebből 30 millió a magyar nyelvű média működési támogatását, 60 millió a középiskolák, egyházi líceumok, szakközépiskolák támogatását szolgálja. Ez igencsak aránytalan, miután Kárpátalján közel 60, a kiírásnak megfelelő magyar tannyelvű/magyarul is oktató iskola működik, míg a magyar sajtókiadványok száma nem éri el az egy tucatot. Netán az Alap kárpátaljai képviselői "magukra szabták" a kiírást?

Az ukrajnai kiírás - ellentétben a többi régióéval - nem ad pályázati lehetőséget a magyar felsőoktatási intézményeknek. A Szülőföld Alap forrásaira pályázók sorából ezzel egyértelműen kizárták például a beregszászi magyar főiskolát.

A pályázathoz adatlapot és több mellékletet is ki kell tölteni. Szükség van továbbá a pályázó intézmény/szervezet alapszabályára, bejegyzését igazoló okmányra, aláírási címpéldányra, folyószámlájának banki szerződésére - mindez "egyszerű" magyar nyelvű fordításban. Ugyancsak szükség van közel tíz különböző "nyilatkozatra", melyet szintén idő- és munkaigényes előállítani.

A Szülőföld Alap forrásaira kizárólag "ukrajnai jogi személyiséggel rendelkező szervezetek, intézmények" pályázhatnak, a támogatást kizárólag "a pályázó tulajdonában álló bankszámlára" utalják. A hatályos ukrán törvények szerint azonban állami, önkormányzati tanintézmény nem rendelkezhet önálló bankszámlával. Ilyen bonyolult feltételek mellett épp azok nem részesülnek az Alap forrásaiból, akik részére az egészet szánták. Vagy mégsem nekik szánták?

-n-