KMKSZ-hírek

2005. június 10., 10:00 , 230. szám

Anyaországi megemlékezéseken vettek részt a KMKSZ vezetői

Június negyedikén szerte az anyaországban megemlékeztek a Magyarországot és a magyar nemzetet határokkal szétszabdaló trianoni békediktátum aláírásának 85. évfordulójáról. Tatabányán a Tatabányai Polgári Körök Egyesülete által szervezett rendezvényen, a város főterén emlékeztek a 85. évvel ezelőtti gyászos napra. Az esemény főszónoka Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke volt. Gyömrőn az Idősb Pál Mihály Hagyományőrző és Művészeti Kör szervezett "Helytörténész-konferenciát", melyen Kovács Miklós a trianoni békediktátum kárpátaljai következményeiről tartott előadást.

Kisvárdán a Felsőszabolcsi Civil Szervezetek Hálózata, a Kisvárdai Városszépítő Egyesület, a Rákóczi Szövetség Kisvárdai Szervezete és a Várday István Egyesület szervezett a 85 évvel ezelőtti tragédiára emlékeztető programsorozatot, amelyen a díszvendégek között vidékünket ugyancsak a KMKSZ elnöke képviselte.

Berettyóújfaluban, a Csonka Bihar Vármegyeháza dísztermében a trianoni békediktátumra emlékezett a helybéliekkel közösen számos neves magyarországi és határon túli vendég, politikus, tudós, egyházi vezető és művész, Kárpátalját a rendezvényen Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke képviselte.

Amerikai egyetemisták a KMKSZ székházában

Az Amerikai Egyesült Államokbeli Georgia Állami Egyetem Carl Vinson Államigazgatási Intézetének hallgatói Dan Durning professzor vezetésével Kárpátalján jártak az elmúlt héten. Az Egyesült Államokból érkezett diákok a KMKSZ ungvári székházát is felkeresték, ahol fogadta őket Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke. A vendégek meglátogatták még az Ungvári Nemzeti Egyetem Jogi és Orvosi Karát, az Államigazgatási és Regionális Fejlesztési Intézetet, valamint a Megyei Közigazgatási Hivatalt és az ungvári városházát is.

Szabó Vilmos politikai államtitkár Kárpátalján

Szerdán Kárpátalján járt Szabó Vilmos, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalának politikai államtitkára, aki Ungváron a Megyei Közigazgatási Hivatalban tárgyalt Viktor Baloga kormányzóval, majd a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székházában Kovács Miklós elnökkel folytatott megbeszélést.

B. Zs.