Európai normák ukrán realitásokkal

Folytatódik az oktatásügy átalakítása

2005. június 10., 10:00 , 230. szám

Az oktatás minőségének és hozzáférhetőségének, elérhetőségének javítását, az iskola demokratizálását és a tanárokról való fokozott gondoskodást, mindenekelőtt újabb, júliustól bevezetendő, 6,9 százalékos fizetésemelést ígért június 2-i sajtótájékoztatóján Herczog György, a Megyei Állami Közigazgatási Hivatal Oktatási és Tudományos főosztályának vezetője.

Az érettségi és felvételi vizsgák fémjelezte időszakban a megye első oktatásügyi hivatalnoka az aktuális számok mellett mindenekelőtt a jövőről beszélt: a 12 éves középiskolai képzésre való áttérésről, a képzés tartalmának az európai követelményekhez való hozzáigazításáról, Ukrajnának a bolognai folyamathoz való csatlakozásából következő lépéseiről. Ezen belül, mint elhangzott, különös hangsúlyt kívánnak fektetni a jövőben arra, hogy valóban minden iskoláskorú gyermeket bevonjanak az oktatásba, hogy javítsák annak feltételeit, különös tekintettel az idegennyelv-oktatásra és a számítástechnikára.

A középfokú szakképzés tekintetében megkezdődött az oktatási intézmények hálózatának optimalizálása - hangzott el. Herczog György kifejtette, a rendszer átalakítását mindenekelőtt a megye gazdaságában megmutatkozó munkaerőigényhez való alkalmazkodás teszi szükségessé.

Ami a felsőoktatást illeti, a főosztályvezető ismételten hangsúlyozta: az illetékes hivatalok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a jövőben valóban csak azok a felsőoktatási intézmények, illetve helyi fiókintézményeik működhessenek Kárpátalján, amelyek rendelkeznek ehhez a megfelelő feltételekkel és engedélyekkel.

bkv