Sufrics kétes ingatlanjai

Öt bűnügyi eljárás indult a képviselő ellen

2005. március 11., 09:00 , 217. szám

Nesztor Sufrics SZDPU(o)-s parlamenti képviselő eleget tett Jurij Lucenko belügyminiszter javaslatának, és a Kreminka cég édesanyja nevén szereplő vagyonát átírta a saját nevére, így már önmagának kell felelnie a rendőrség és az ügyészség által indított bűnügyi eljárások során.

A napokban a belügyminiszter kijelentette, hogy Kárpátalján az édesanyja nevére írt hatalmas földrészlegek és hivalkodó épületek képezik Sufrics vagyonát.

Sufrics ellen öt eljárást indított a Kárpátaljai Megyei Ügyészség, ingatlanok, illetve vadászati területek törvénytelen eltulajdonításával vádolva a parlamenti képviselőt. Az Ukrajinszka Pravda internetes hírújság által idézett Jurij Benca megbízott megyei ügyész kijelentette, hogy az eljárásokat megelőzően 2004 decemberében ügyészi ellenőrzéseket hajtottak végre.

Sufrics azt állítja, hogy törvényesen jutott hozzá az ingatlanokhoz, ugyanis először bérelte azokat az államtól, majd árverésen megvásárolta.

Viktor Baloga kormányzó azonban úgy véli, Sufricsnak önszántából vissza kell szolgáltatnia az államnak az általa majdhogynem ingyen magánosított ingatlanokat, illetve a 30 hektáros földterületet.

A Megyei Állami Közigazgatás sajtószolgálatának közlése szerint Baloga kérésükre a minap találkozott Ivan Rizak exkormányzóval és Nesztor Sufriccsal. Az utóbbi kijelentette, hogy a megyében politikailag üldözik a szocdemeket, őt és családját személyesen. Válaszában Viktor Baloga kijelentette, elődjével ellentétben az új megyei vezetés nem foglalkozik ellenfeleinek politikai üldözésével, és azt tanácsolta Sufricsnak, adja vissza az államnak az olcsón privatizált vagyont.

B. J.