A mozgósítási törvény május 17-én lép életbe: megjelent a Holosz Ukrajiniban

2024. április 17., 13:32

Április 17-én a Holosz Ukrajiniban, a Legfelső Tanács hivatalos kiadványában közzétették a katonai szolgálat, a mozgósítás és katonai nyilvántartás egyes kérdéseinek módosításáról szóló törvényt – jelentette a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata április 17-én, szerdán.

A dokumentum átmeneti rendelkezéseinek 1. pontja értelmében a 3633-IX. számú jogszabály egy hónappal a közzététele után lép hatályba, vagyis május 17-én.

A Legfelső Tanács április 11-én, 283 igen szavazattal fogadta el a jogszabályt. Az eredeti tervezetből kikerült a katonák leszerelésének feltételeit tartalmazó rész.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök április 16-án aláírta a törvényt.

A dokumentum egyebek mellett előírja, hogy a 18–60 év közötti férfiak 60 napon belül kötelesek frissíteni katonai nyilvántartási adataikat a területi toborzási és szociális támogatási központokban (TTSZTK), az adminisztratív szolgáltatási központokban (CNAP), vagy a hadkötelesek elektronikus fiókjain keresztül. Ezenkívül a hadköteles személynek mindig magánál kell tartania a katonai regisztrációs okmányát, és azt a rendőrség vagy a TTSZTK munkatársainak felszólítására be kell mutatnia.

(radiosvoboda.org/Kárpátalja)