Három Tenger Kezdeményezés: Ukrán–magyar egyeztetés is volt Vilniusban

2024. április 17., 08:07 , 1206. szám

A Három Tenger Kezdeményezés (3SI) csúcstalálkozójára április 11-én került sor Vilniusban. Résztvevői közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben kifejezték elkötelezettségüket egy stabilabb Európa mellett – jelentette a Szuszpilne.

A Három Tenger Kezdeményezés egy nemzetközi gazdasági és infrastrukturális fórum, amely az Európai Unió 12, a Balti-, Fekete- és Adriai-tenger térségében fekvő országát egyesíti. A kezdeményezés célja regionális párbeszéd kialakítása a tagországokat érintő különböző kérdésekről. Ukrajna már részt vett a 3SI több projektjében, a 2022. júniusi csúcstalálkozón pedig a kezdeményezés partner résztvevőjévé vált.

„Elítéltük Oroszország háborúját, és kifejeztük támogatásunkat az agresszorral szemben. Üdvözöltük az Európai Tanács döntését, hogy megkezdjük a csatlakozási tárgyalások folyamatát Ukrajnával és Moldovával” – mondta el Gitanas Nauseda litván elnök a Volodimir Zelenszkij ukrán és Andrzej Duda lengyel államfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Az ukrán államfő több kétoldalú találkozón is részt vett a csúcs apropóján. Az Elnöki Hivatal honlapjának beszámolója szerint sor került az első megbeszélésre Volodimir Zelenszkij és Sulyok Tamás, Magyarország új köztársasági elnöke között.

Az ukrán elnök megköszönte Sulyok Tamásnak Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának egyértelmű támogatását. Volodimir Zelenszkij tájékoztatta magyar kollégáját országának haladásáról az európai integráció felé vezető úton és a svájci globális békecsúcs előkészületeiről. Felkérte Magyarországot, hogy vegyen részt az eseményen. Felajánlotta, hogy Budapest csatlakozzék a G7 vilniusi nyilatkozatához Ukrajna támogatásáról, és kezdjék meg a kétoldalú biztonsági megállapodás kidolgozását.

A vezetők pozitívan értékelték az Ukrajna és Magyarország kormánya közötti párbeszédet, különös tekintettel a közös határon áthaladó áruforgalomra – zárul az Elnöki Hivatal beszámolója.

A Sándor-palota közleménye szerint, amelyet az MTI idéz, a Volodimir Zelenszkijjel folytatott megbeszélésén Sulyok Tamás kijelentette, hogy Magyarország elítéli az orosz agressziót, és továbbra is mindent megtesz az Ukrajnából menekültek támogatásáért, a háborúban álló ország humanitárius segítéséért. A magyar államfő szerint meg kell állítani a háborút, így Magyarország továbbra is a mielőbbi tűzszünetben és a fenntartható, igazságos béke létrejöttében érdekelt, a legfontosabb cél az európai kontinens biztonságának garantálása.

A köztársasági elnök felhívta ukrán partnere figyelmét a Kárpátalján élő magyar kisebbség szerzett jogai mielőbbi visszaállításának fontosságára és garantálására. Sulyok Tamás kijelentette: jogászemberként úgy véli, egyszerűen vissza kell térni a korábbi állapotokhoz, és vissza kell adni a magyar kisebbséget megillető, szerzett jogokat. A találkozón mindketten kifejezték elkötelezettségüket a párbeszéd és konstruktív tárgyalások folytatása mellett – áll a közleményben.

(ntk/suspilne.media/president.gov.ua/MTI)