Stoltenberg NATO-főtitkár váratlanul Kijevbe érkezett

2024. április 29., 16:19

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár április 29-én, hétfőn be nem jelentett látogatásra Kijevbe érkezett – közölte a DW.

Ez már a harmadik ukrajnai látogatása a tisztviselőnek az Oroszország által kirobbantott teljes körű háború kezdete óta.

Az ukrán fővárosban a NATO-főtitkár közös sajtótájékoztatót tartott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Zelenszkij elmondta, hogy a Stoltenberggel folytatott megbeszélésen részletesen megvitatták a hadszíntéren kialakult helyzetet, Ukrajna lehetőségeit és a partnerek lehetőségeit, ami a támogatást illeti.

„Az orosz hadsereg most igyekszik előnyére kihasználni azt a helyzetet, hogy várunk a szállításokra partnereinktől, elsősorban az Egyesült Államoktól (...) Az orosz hadsereg további offenzív akciókra készül” – jelezte az ukrán elnök.

A NATO-főtitkár és vendéglátója egyebek mellett megvitatta azt a kezdeményezést, melynek értelmében az ukrán védelem pénzügyi támogatására öt évre 100 milliárd eurós külön alapot hoznának létre.

„A szövetségeseknek valóban megvan a lehetőségük egy ilyen kezdeményezés megvalósítására. Számunkra nagyon fontosak a részletek. Fontos, hogy ez ne a pénzek kétoldalú volumenének rovására menjen, amelyet a biztonsági garanciákról szóló megállapodásaink tartalmaznak” – mutatott rá Zelenszkij.

Emellett szó esett a találkozón a közelgő NATO-csúcsra való felkészülésről is, amelyre júliusban kerül sor az Egyesült Államokban.

(dw.com/Kárpátalja)