Amerikai külügyminisztérium: Az Egyesült Államoknak nem áll szándékában közvetett fegyveres konfliktusba keveredni Oroszországgal, de folytatja Ukrajna támogatását

2024. április 17., 12:00

Az Egyesült Államok nem bonyolódhat fegyveres konfrontációba Oroszországgal, hogy visszaverje támadásait Ukrajna légterében, de továbbra is erőfeszítéseket tesz az Ukrán Fegyveres Erők nemzetközi támogatásának növelésére a szükséges fegyverekkel – jelentette ki kedden Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, akit az Ukrinform idéz.

„Nem állunk fegyveres katonai konfliktusban Oroszországgal” – jelezte a szóvivő.

Rámutatott: az Egyesült Államok repülőgépeinek jelenléte Ukrajna légterében, hogy reagáljanak Oroszország csapásaira, éppen ilyen konfrontációt jelentene.

„Nem áll szándékunkban közvetett fegyveres konfliktusba keveredni Oroszországgal. Az Egyesült Államok elnöke ezt világossá tette” – folytatta Miller.

Szerinte az USA és az Oroszországi Föderáció közötti konfliktus a harmadik világháború kezdetének veszélyét jelentené. Mindazonáltal országa teljes mértékben elkötelezett Ukrajna védelmének támogatása mellett – szögezte le a külügyminisztérium szóvivője.

Hangsúlyozta, hogy a Biden-adminisztráció bebizonyította ezt az elkötelezettséget az Oroszországi Föderáció által Ukrajna ellen indított teljes körű háború elmúlt több mint két éve során.

„És ha fel akarják tenni a kérdést, hogy mit tehetünk még, azt az Egyesült Államok Kongresszusához intézzék” – hangsúlyozta a kormányzat képviselője.

Emlékeztetett, hogy a Képviselőház előtt van a törvénytervezet az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szükségleteinek pótlólagos finanszírozásáról, amely több fegyvert, köztük légvédelmi rendszereket biztosítana Ukrajnának.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)