Megállapodás az államadósság-törlesztés elhalasztásáról

2024. április 4., 16:33 , 1403. szám

Ukrajna és az Egyesült Államok kétoldalú megállapodást írt alá az államadósság utáni kifizetések elhalasztásáról – jelentette az RBK–Ukrajina a Pénzügyminisztérium sajtószolgálatára hivatkozva március 29-én.

A sajtószolgálat szerint a megállapodást Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter és Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete írta alá.

A megállapodást Ukrajnának a G7-országokhoz és a Párizsi Klubhoz tartozó hivatalos hitelezőinek csoportjával aláírt, Az államadósság-fizetés felfüggesztéséről szóló szándéknyilatkozat írta elő.

„A megállapodás aláírása lehetővé teszi az állami költségvetésre nehezedő adósságteher csökkentését, valamint az adósságkötelezettségek törlesztésére és kiszolgálására fordítandó források átirányítását a szociális és humanitárius szféra szükségleteire” – közölte Marcsenko.

Ukrajna 2022 júliusában kétéves halasztást kért a külföldi adósságok fizetésére. Ezt követően szeptemberben a hitelező országok, köztük az Egyesült Államok, 2023 végéig halasztást adtak Kijevnek szuverén adóssága kiszolgálása terén.

2023 decemberében Ukrajnának a G7-országok és a Párizsi Klub hivatalos hitelezői csoportjával szemben fennálló adóssága restrukturálását 2027 márciusának végéig meghosszabbították.

 (hk/rbc.ua)