Macron nyugati csapatokat küldene Ukrajnába

2024. május 8., 11:34 , 1209. szám

Emmanuel Macron nem zárja ki nyugati csapatok Ukrajnába küldését, ha Oroszország a fronton áttöri a védelmi vonalakat, és a hivatalos Kijev ennek megfelelő kérést intéz partnereihez. A francia elnök erről a The Economistnak adott interjújában beszélt, amelyet a DW idézett május 2-án.

„Nem zárok ki semmit, mert olyasvalakivel állunk szemben, aki nem zár ki semmit” – fogalmazott Macron korábbi nyilatkozatait kommentálva, amelyekben szintén felvetette nyugati csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségét.

A francia elnök szerint „ha Oroszország úgy dönt, hogy továbbmegy, minden esetben fel kell tennünk magunknak a kérdést” a csapatok küldéséről. Hangsúlyozta, hogy amikor elutasítja egy ilyen lépés kizárását, az a partnereknek küldött „stratégiai vészjelzésként” értelmezhető.

Ezenkívül Macron Oroszországot „regionális destabilizáló erőnek” és az európaiak biztonsági fenyegetésének” nevezte.

„Egyértelmű a stratégiai célom: Oroszország nem nyerhet Ukrajnában. Ha Oroszország nyer Ukrajnában, nem lesz biztonság Európában. Ki tehet úgy, mintha Oroszország itt megállna? Mi lesz a többi szomszédos ország, Moldova, Románia, Lengyelország, Litvánia és mások biztonságával?” – jelezte Macron.

Február 26-án, a 25 európai ország, az Egyesült Államok és Kanada vezetőinek Ukrajna megsegítése kérdésében összehívott párizsi csúcstalálkozója után, Macron kijelentette: „Minden lehetségeset megteszünk, és addig, ameddig csak kell.” A francia elnököt megkérdezte a média, hogy mit jelentenek szavai, mire azt válaszolta, hogy semmi sem kizárt, még a szárazföldi erők, köztük francia katonák bevetése sem. Macron ugyanakkor azonnal tisztázta, hogy ez még mindig csak elméleti vita.

(ntk/dw.com)