Néptáncelőadással tiszteleg Kallós Zoltán emléke előtt az Udvarhely Néptáncműhely

2024. május 8., 10:50 , 1209. szám

Néptáncelőadással tiszteleg Kallós Zoltán erdélyi népzene- és néprajzkutató emléke előtt az Udvarhely Néptáncműhely, a Ritka magyar – Kallós Zoltán emlékére című produkciót május 8-án mutatják be Székelyudvarhelyen.

A Ritka magyar cím egyrészt a neves népzenekutató apai-anyai szülőföldjének – Kis-Szamos melléke és Észak-Mezőség – tánc- és zenei hagyományára, az itt táncolt táncra vonatkozik. Másrészt utal a szórványosodó mezőségi magyarságra, de a kiemelkedő, ritka életpályát magának tudható Kallós Zoltán személyére is – mutatott rá a Kallós Zoltán emlékére készülő néptáncelőadás ismertetőjében Tőkés Csaba Zsolt rendező-koreográfus.

Az előadás időpontja május 8. a székelyudvarhelyi művelődési házban, majd május 9-én, 10-én és 15-én is láthatja a közönség.

Kallós Zoltán (1926–2018) Kossuth-nagydíjas és Kossuth-díjas néprajzkutató, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze a Kolozs megyei Válaszúton született. A zenefolklór és a népköltészet, különösen a ballada és a díszítőművészet kérdéseivel foglalkozott. Munkásságáért számos magas rangú kitüntetés mellett a kulturális örökségvédelem terén legrangosabbnak számító uniós elismeréssel, Európa Nostra díjjal is kitüntették.

 (MTI/Kárpátalja)