Smihal: Nincs szükség 500 000 ukrán mozgósítására

2024. március 21., 19:14

Jelenleg nincs szükség a korábban emlegetett 500 ezer ukrán mozgósítására, mert a hadsereg rendelkezik tartalékkal, és megkezdődött a fronton harcoló katonák rotációja – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Bloomberg hírügynökségnek adott, szerdán közölt interjújában, amelyet a DW idézett március 21-én, csütörtökön.

Ugyanakkor a kormányfő hangsúlyozta, hogy Ukrajnának szüksége van fegyverekre.

„Folytatjuk a harcot, ha támogatást kapunk partnereinktől tüzérségi lőszer, nagy és közepes hatótávolságú rakéták terén” – mondta az ukrán kormányfő.

Egyben jelezte, hogy Kijev „aktív párbeszédet” tart fenn mindkét párt képviselőivel az Egyesült Államok Kongresszusában az Ukrajnának nyújtandó további 60 milliárd dolláros katonai segély jóváhagyásáról. Smihal hozzátette, pozitív híreket vár a döntéssel kapcsolatban „ebben a hónapban, legfeljebb a jövő hónapban”.

Az ukrán miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy az EU-tól és más partnereitől kapott pénzügyi segélyek lehetővé tették Ukrajna számára, hogy „túlélje az év első felét”. Az év második felében Kijev számít az Egyesült Államok pénzügyi támogatására – tette hozzá Smihal.

(dw.com.ua/Kárpátalja)