Ideiglenesen hatáskör nélkül maradt a Zaporizzsja Megyei Tanács

2024. március 21., 17:52

A Zaporizzsja Megyei Tanács hatásköreit ideiglenesen a Zaporizzsja Megyei Katonai Közigazgatásra (OVA) ruházták át – jelentette a korrespondent.net Ivan Fedorovra, az OVA vezetőjére hivatkozva március 21-én, csütörtökön.

A tisztviselő Telegram-csatornáján jelentette be, hogy a mai napon a Legfelső Tanács az elnök kérésére úgy döntött, hogy a Zaporizzsja Megyei Tanács hatáskörét a hadiállapot idejére az OVA-ra ruházza át. A döntést 236 népképviselő támogatta.

Fedorov kifejtette, az Oroszországi Föderáció teljes körű inváziójának kezdetén A hadiállapot jogrendjéről szóló törvénnyel összhangban a megyei tanács költségvetési jogosítványait a megyei katonai közigazgatásra ruházták át. Ez lehetővé tette a bérek és a szociális juttatások folyósítását.

Megjegyezte, hogy a Zaporizzsja Megyei Tanácsnak korlátozott önkormányzati jogkörei maradtak: mintegy 150 megyei vállalat, intézmény és létesítmény irányításával kapcsolatos döntések, valamint a kommunális tulajdonjoggal és a beruházásokkal kapcsolatos kérdések. Tájékoztatása szerint a megyei önkormányzat két év alatt egyetlen, a régió életével kapcsolatos döntést sem hozott.

A megyei tanács elnöke öt alkalommal hívott össze ülésszakot, de néhány képviselő nem kívánt dolgozni. Ennek a következményei rendkívül negatívak: több száz megoldatlan probléma; befagyott befektetések a nemzetközi partnerek részéről; dolgozó kollektívák vezetők nélkül; problémák az evakuált megyei intézményekkel – írta az OVA vezetője.

Fedorov hangsúlyozta továbbá, hogy a megyei tanács hatásköre automatikusan helyreáll, miután véget ér a hadiállapot. A megyei tanács apparátusa továbbra is működik.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy Volodimir Zelenszkij elnök február 2-án nevezte ki Ivan Fedorovot a Zaporizzsja Megyei Katonai Közigazgatás élére. Fedorov korábban Melitopol polgármestere volt.

(korrespondent.net/Kárpátalja)