A kínai megbízott Kijevben: baráti és nyílt eszmecsere

2024. március 13., 16:04 , 1201. szám

Az Elnöki Hivatalban ukrán kormányzati tisztviselők Andrij Jermakkal, az államfői hivatal vezetőjével az élen tájékoztatót tartottak az ukrajnai biztonsági helyzetről és egyéb aktuális kérdésekről a Kínai Népköztársaság Li Hui, a pekingi kormány eurázsiai kérdésekben illetékes különmegbízottja által vezetett küldöttsége számára – jelentette weboldalán az Elnöki Hivatal március 7-én.

Li Hui másodszor járt Ukrajnában az Oroszországi Föderáció teljes körű inváziójának kezdete óta. A látogatásra a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke 2023. április 26-i telefonbeszélgetése során létrejött megállapodás alapján került sor.

A kínai delegáció tájékoztatást kapott egyebek mellett a csatatéren kialakult helyzetről, a fekete-tengeri „gabonafolyosó” működéséről, a hadifoglyok visszatéréséről, a civil túszok jogainak védelméről és az Oroszország által deportált ukrán gyerekek hazahozataláról.

A vendégeknek mintákat mutattak be a KNDK által gyártott és Ukrajna felett lelőtt rakéta, valamint más, Oroszországnak átadott és az Ukrajna területe elleni támadásokhoz felhasznált csapásmérő eszközök darabjaiból. Szó esett továbbá a harmadik országokból származó, Oroszország által olyan fegyverek gyártásához felhasznált alkatrészekről, amelyeket az­után Ukrajna civil lakossága ellen vetnek be.

A megbeszéléseken a felek megvitatták az igazságos béke megteremtésének lehetőségeit Ukrajna számára, területi integritásának és szuverenitásának helyreállítását az ukrán békeképlet alapján.

„Li Hui különmegbízott őszinte és barátságos megbeszéléseket folytatott a kínai–ukrán kapcsolatokról és az ukrán válságról Andrij Jermakkal, az Elnöki Hivatal vezetőjével, Julija Szviridenko első miniszterelnök-helyettessel és gazdasági miniszterrel, valamint Dmitro Kuleba külügyminiszterrel” – közölte a látogatásról a kínai külügyminisztérium, amelyet az Ukrajinszka Pravda idéz.

(hk/president.gov.ua/pravda.com.ua)