Karnyújtásnyira az ukrán Eb-részvétel

Kézilabda

2024. március 6., 08:27 , 1200. szám

Az Izrael elleni kettős győzelemmel az ukrán női kézilabda-válogatott elérhető közelségbe került ahhoz, hogy biztosítsa a részvételét az idén decemberben sorra kerülő Európa-bajnokságon.

Az Izrael elleni sorsdöntő meccsek előtt a több alapjátékosát is sérülés miatt nélkülöző ukrán csapat még edző nélkül is maradt néhány napra, hiszen az eddigi szövetségi kapitány, Vitalij Andronov váratlanul lemondott. A távollétében így a helyére beugró Borisz Csizsovnak kellett felkészítenie a lányokat.

Az Ukrajnában és Izraelben is zajló háborús események miatt mindkét mérkőzést Szlovákiában rendezték. Az első párharcban rendkívül kiélezett véghajrában az ukránok 28-27-re nyertek. A szombati visszavágón már nagyobb volt a különbség, 19-14-es félidőt követően Ukrajna 32-28-ra győzte le Izraelt. Mindkét találkozón jó teljesítményt nyújtott az ukrán kapuban a nagydobronyi Balog Judit (a képen 1-es számmal), aki ebben az idényben a Vasas hálóőreként jeleskedik.

Két fordulóval a csoportdöntők vége előtt Németország vezet 6 ponttal az ugyancsak 6 pontos Ukrajna előtt. Szlovákiának 2 pontja van, míg Izrael nem szerzett még pontot.

Mivel a csoportokból az első két helyezett mellett a négy legjobb harmadik is kijut az Eb-re, így Ukrajna nagyon közel került ahhoz, hogy ott lehessen a kontinensviadalon.

Az utolsó fordulóban – április 3-án – Balogék Németországgal játszanak, majd négy nappal később Szlovákiával szemben zárják a sorozatot.

A női kézilabda-Európa-bajnokságot az idén decemberben Ausztria, Magyarország és Svájc rendezi majd közösen.      

(tamási)