Csúszhat az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdése?

2024. február 28., 11:15 , 1199. szám

A tárgyalási keret az Ukrajna uniós csatlakozásáról folytatandó tárgyalásokhoz nem készül el a június elején tartandó európai parlamenti választások előtt – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke február 21-i sajtótájékoztatóján, amelyről a Jevropejszka Pravda (JP) számolt be.

„Csodálatosan haladunk, ami az átvilágítási folyamatot illeti. Ez nagyon jó. És dolgozunk a tárgyalási kereten. A legjobb feltevésem az, hogy nem az európai választások előtt, hanem utána készül el, mert látom a különböző tárgyalási pozíciók alakulását. Ez időbe telik” – közölte von der Leyen.

„De azt hiszem, valamikor nyáron, nyár elején készen fogunk állni” – tette hozzá.

A JP emlékeztet, az Európai Bizottság januárban kezdett dolgozni Ukrajna tárgyalási keretének tervezetén, amely meghatározza az EU-csatlakozásról folytatandó tárgyalások elveit és menetét. Korábban arra lehetett számítani, hogy tavaszra elkészül a tárgyalási keret, amelyet az uniós vezetők márciusi csúcstalálkozója után összehívott kormányközi konferencián jóváhagynak.

Február 22-i sajtótájékoztatóján Eric Mamer, az Európai Bizottság főszóvivője, akit arra kértek, hogy kommentálja von der Leyen előző napi szavait, kijelentette, hogy az Európai Bizottság nem rendelkezik konkrét időpontokkal a tárgyalási keret előkészítésére Ukrajna számára, és a határidők csak attól függnek, hogy ez a munka mennyi időt vesz igénybe.

„A tárgyalási keretet bemutatják, amint elkészül – akár a következő hetekben, akár később történik ez meg” – tette hozzá a szóvivő.

Kijevben értetlenül fogadták a brüsszeli bejelentést.

„Az Európai Bizottsággal folytatott párbeszéd során többször is megvitattuk a tárgyalási keret előkészítését, és szó sem volt arról, hogy a szöveg elkészítése márciusig nehézségekbe ütközne” – közölte Olha Sztefanisina európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes.

Rámutatott, hogy az Európai Bizottság csupán előkészíti a tárgyalási keret szövegét, majd azt megfontolásra az uniós tagállamok elé terjeszti, amelyek a végső döntést meghozni hivatottak.

„Az Európai Tanács tavaly decemberi döntése értelmében az Európai Bizottságnak márciusig kell jelentést készítenie arról, hogy Ukrajna milyen haladást ért el a pótlólagos lépések (ajánlások – a szerk.) végrehajtása terén, amit a tárgyalási keretről szóló határozat megvitatása követ” – emlékeztetett Sztefanisina.

Von der Leyen február 24-i kijevi nyilatkozata ugyanakkor lényegesen optimistább volt: „Már megkezdtük az átvilágítási folyamatot, sok ott a munka, hosszú az ütemterv, és arra biztatom önöket, hogy hajtsák végre az Európai Bizottság ajánlásait. A magunk részéről március közepén megadjuk az általános keretet a tárgyalásokhoz” – közölte sajtótájékoztatóján.

 (hk/eurointegration.com.ua)