Szlovák elnökválasztás: Lezárult a jelöltállítás, tizenegyen készülnek a megmérettetésre

2024. február 5., 14:18 , 1196. szám

Lezárult január 30-án éjfélkor a márciusi szlovákiai elnökválasztás jelöltállítási folyamata, a megszabott határidőig tizenegyen adták le az induláshoz szükséges támogató aláírásokat – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a pozsonyi parlament irodájára hivatkozva múlt szerdán.

A jelöltek listája február 13-án válik véglegessé, akkor jár le a jelölések ellenőrzésére kiszabott határidő. A választási kampány ettől függetlenül – az elnökválasztás időpontjának kihirdetésével – már megkezdődött, és a március 23-ra kitűzött első fordulót 48 órával megelőző kampánycsend kezdetéig tart.

Szlovákiában közvetlenül választanak államfőt ötéves időszakra. Az elnökválasztáson minden 40. évét betöltött, az országban állandó lakhellyel rendelkező szlovák állampolgár indulhat. A pályázóknak a jelöltséghez vagy a 150 fős parlament 15 képviselőjének, vagy leg­alább 15 ezer állampolgárnak a támogató aláírását kell megszerezniük.

A vonatkozó szabályozás szerint az elnökválasztás első fordulójában az a jelölt szerezheti meg az államfői tisztséget, aki megkapja az összes szavazásra jogosult választópolgár voksának több mint felét. Amennyiben ez egy jelöltnek sem sikerül, a második fordulóba a két legjobb eredményt elért jelölt jut. A második fordulóban a győzelemhez már elégséges a választáson részt vevő szavazópolgárok egyszerű többségének voksa. Amennyiben második fordulóra is sor kerül, azt április 6-án tartják majd.

A felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség is indít jelöltet, ők decemberi kongresszusukon hoztak döntést arról, hogy a párt elnökjelöltje Forró Krisztián, a párt elnöke lesz.

(MTI/Kárpátalja)