Vállalkozók lázadása

2024. február 3., 16:30 , 1195. szám

Január 23-án óvadék ellenében szabadlábra helyezték az előzetes letartóztatásban lévő Ihor Mazepát, a Concorde Capital befektetési társaság alapítóját – jelentette a forbes.ua a cég sajtószolgálatára hivatkozva. Ez egyebek mellett annak következtében vált lehetségessé, hogy a kijevi fellebbviteli bíróság a gyanúsított óvadékát 21 millió hrivnyára csökkentette az elsőfokú bíróság által megállapított 349 millióról. Aznap este jelentették be a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsnak (RNBO) az ukrajnai vállalkozók jogainak védelmében meghozott határozatát is – mutat rá összeállításában a BBC News Ukrajina.

Ihor Mazepa gyanúsítottként szerepel a Kijevi Vízerőmű közelében elterülő földek törvénytelen elfoglalása ügyében, amelyben az Állami Nyomozó Iroda vizsgálódik. Január 19-én a Kijevi Pecserszki Kerületi Bíróság megelőző intézkedésként elrendelte Mazepa előzetes letartóztatásba helyezését.

Mazepa a tárgyalóteremben újságíróknak elmondta, hogy 10 éve folyik eljárás ellene, de az elmúlt másfél hónapban pörögtek fel az események. Előzetes letartóztatásba helyezését a vállalkozókkal szembeni nyomásgyakorlással és a Manifeszt 42 társadalmi szervezet tevékenységével hozta összefüggésbe.

A Manifeszt 42 vállalkozók által létrehozott amolyan jogvédő/érdekvédelmi szervezet. Neve utalás az Alkotmány 42. cikkelyére, amely szerint mindenkinek joga van a törvény által nem tiltott vállalkozási tevékenységhez. Mazepa a közelmúltban bírálta a jelenlegi kormány gazdaságpolitikáját, és azt „katonai kommunizmusnak” nevezte, figyelmeztetve, hogy születőben vannak az új oligarchák.

Az utóbbi időben távolról sem a Mazepa-ügy volt az egyetlen zajos konfliktus az ellenőrző/bűnüldöző hatóságok és az üzleti élet képviselői között. Talán az ismert üzletember esete bizonyult az utolsó cseppnek a pohárban. Mindenesetre az ukrán vállalkozók és szervezeteik Mazepa védelmére keltek, utalva rá, hogy ügyének politikai összetevői is lehetnek. A hatóságok kénytelenek voltak meghallani felhívásaikat, és a média beszámolt az üzleti élet, valamint a kormány, a parlament és az Elnöki Hivatal képviselőinek első, január 22-i találkozójáról.

Volodimir Zelenszkij államfő aznap esti videoüzenetében párbeszédre szólított fel a kormány és az üzleti élet között, s megelőlegezte, hogy az RNBO fontos döntés meghozatalára készül. Az elnök január 23-i üzenetében fedte fel a körvonalazódó kompromisszum részleteit.

„Világosan meghatározott lépések, amelyek mind az ukrán vállalkozóknak, mind az állami intézményeknek segítenek megoldani a problémáknak azt az egész komplexumát, amelyekről sok szó esett ezekben a hetekben. A kormánytisztviselők és az üzleti élet képviselői által egyeztetett módon megalakítjuk a Vállalkozástámogatási Tanácsot, és annak az üzleti élet képviselői lesznek a tagjai” – mondta el Zelenszkij.

„Emellett teljes egyértelműség a rendvédelmi szerveket illetően. A kormány módosítani fogja a Gazdasági Biztonsági Hivatalról szóló törvényt és néhány más jogszabályt annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben korlátozzon bármilyen, esetleg a »fehér«, legális üzletre nehezedő nyomást” – tette hozzá az elnök.

Az RNBO három hónapos de facto moratóriumot rendelt el a hatósági eljárási cselekményekre, amelyek akadályozhatják a cégek munkáját – közölte Zelenszkij.

„Az állam teljesíti az üzleti élettel kötött erkölcsi szerződés rá eső részét. Fontos, hogy Ukrajnában minden vállalkozó teljesítse a megállapodás rá eső részét: a vállalkozások adót fizetnek, legálisan működnek” – jelentette ki az államfő.

(ntk/forbes.ua/bbc.com)