Közösen gyártana drónokat Ukrajna és Litvánia

2024. február 3., 14:42 , 1195. szám

Drónok közös gyártásáról állapodott meg Ukrajna és Litvánia, és már meghatározták az első lépéseket ennek a folyamatnak az elindításához – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Kijevben, amelyről a DW számolt be január 27-én, szombaton.

„Beszélgetésünk nagy részét annak szenteltük, hogy közös lépéseket határozzunk meg a drónok gyártásának növelése érdekében az Ukrán Fegyveres Erők számára. Litvánia rendelkezik a technológiákkal, nekünk megvan a lehetőségünk a gyártás növelésére. Ez volt a kulcsfontosságú téma. Pontosan tudjuk, hogy mit, hogyan és mikor teszünk annak érdekében, hogy az ukrán–litván együttműködés a drónok gyártása terén a lehető legrövidebb időn belül a lehető legjobb eredményt adja” – mondta Kuleba.

Az ukrán külügyminiszter beszámolója szerint ugyancsak felmerült a találkozón Ukrajna uniós és NATO-integrációja, a befagyasztott orosz vagyon, a szankciók és „minden, ami hatékony megoldásokat igényel”.

A litván külügyminiszter Rusztem Umjerovval is találkozott Kijevben. Az ukrán védelmi tárca vezetője tájékoztatta vendégét a fronton kialakult helyzetről, valamint felajánlotta, hogy tartsanak közös fórumot Ukrajna és a balti országok védelmi ipara számára.

(szcs/dw.com)