Ungváron tárgyal a magyar és az ukrán külügyminiszter

2024. január 29., 11:54

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn csapatával Ungvárra érkezett, ahol Andrij Jermakkal, Ukrajna Elnöki Hivatalának vezetőjével és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel folytatnak tárgyalásokat. Őszinte és konstruktív párbeszéd várható a két ország közötti kapcsolatok kialakítása érdekében. A hírt Ukrajna Külügyminisztériumának ungvári képviselete közölte.

A kora reggeli órákban Szijjártó Péter Facebook-oldalán a következőket írta: „Indulás Kárpátaljára. Mi szeretnénk javítani Ukrajna és Magyarország együttműködését, és mindent megteszünk azért, hogy a kárpátaljai magyar közösség visszakapja korábbi jogait.”

Egy másik bejegyzésében a magyar külügyminiszter kiemelte:

„Viktor Mikita kormányzó teljesen új szemléletet hozott Kárpátaljára: a megbékélés kultúráját képviseli annak érdekében, hogy ukránok és magyarok egymás mellett békében élhessenek.

Mi szeretnénk javítani Ukrajna és Magyarország együttműködését, ezért is jó, hogy a kormányzó már a záhonyi határnál csatlakozik a delegációhoz.”

Az ungvári látogatás az Ukrajna szuverenitásáért és területi épségéért életüket áldozók emlékművének megkoszorúzásával és mécsesek elhelyezésével kezdődött.

(RV)