Német javítóközpont létesül Nyugat-Ukrajnában

2024. január 18., 08:47 , 1193. szám

A német Flensburger Fahrzeugbau GmbH védelmi ipari vállalat javítóközpontot létesít Nyugat-Ukrajnában egy sor, az Ukrán Fegyveres Erőkben rendszeresített német fegyver és haditechnikai eszköz javítására – jelentette az Ukrajinszka Pravda (UP) Marcus Faber német parlamenti képviselőnek, a Bundestag védelmi bizottsága tagjának az X közösségi oldalon (korábban Twitter) megjelent bejegyzésére és a Defense Expressre való hivatkozással.

„Ukrajna nyugati részén az FFG – Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft GmbH javítóközpontot épít a felújításra szoruló páncélozott járművek, köztük az általa szállítottak számára. Ukrajnának ez óriási hatékonyságnövekedést jelent, hiszen nem lesz szükség a költséges és időigényes külföldre szállításra, a fegyveres erők pedig közvetlenül a helyszínen képezhetik ki szerelőiket” – közölte Faber.

A német képviselő egyben jelezte, a helyszínen tett látogatás azt mutatta, hogy „jól használják fel a német adófizetők pénzét”, és támogatják Németország katonai segítségét.

Faber nem hozta nyilvánosságra a központban javítandó fegyverek teljes listáját, de példaként említette a Leopard 1A5 harckocsikat, amelyeket már használ az ukrán hadsereg.

A Defense Express feltételezi, hogy azon fegyverek teljes köréről lehet szó, amelyek javításában az FFG kompetens, s amelyek között műszaki járművek és légvédelmi indítóállások is vannak.

Az UP emlékeztet, 2023 júliusában Ukrajna németországi nagykövete, Olekszij Makejev közzétett egy fotót, amely megörökíti, amint a német FFG közös vállalkozást hoz létre az ukrán védelmi ipari komplexummal.

 (zzz/pravda.com.ua)