Davosban egyeztettek a „békeformuláról”

2024. január 16., 14:08 , 1193. szám

Nyolcvanegy ország és szervezet vezetőinek nemzetbiztonsági és külpolitikai tanácsadói gyűltek össze január 14-én, vasárnap a svájci Davosban az ukrán „békeformulával” kapcsolatos negyedik találkozóra – jelentette a DW.

„A résztvevők között 81 ország és nemzetközi szervezet van. Összehasonlításképpen: az előző, Máltán tartott találkozón 66-an voltak. Többek között 39 európai ország, 18 ázsiai ország, 12 afrikai ország, 6 dél-amerikai ország, 3 észak-amerikai ország, 2 óceániai” – közölte Telegram-csatornáján Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője.

A tisztviselő jó jelnek nevezte, hogy az ukrán „békeformulára” épülő közös cselekvési terv kidolgozásába bekapcsolódó országok száma folyamatosan növekszik. „A Globális Dél régióinak országai egyre inkább bekapcsolódnak munkánkba. Ez mutatja, hogy értik: ez az európai konfliktus kihívást jelent az egész emberiség számára. Ma Davosban a világrendről és az igazságosságról beszélünk” – írta Jermak.

A Jevropejszka Pravda ugyanakkor forrásaira hivatkozva megjegyzi, hogy Kína nem képviseltette magát a találkozón.

Jermak kifejtette, a mostani tanácsadói fórum logikus folytatása az előzőnek, amelyen a „békeformula” első öt pontját vették sorra: a nukleáris, élelmezési és energiabiztonságot, a foglyok és deportáltak, köztük a gyermekek kiszabadítását, valamint Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának helyreállítását. Davosban a résztvevők a következő öt pontot dolgozták fel: az orosz csapatok kivonása, az igazságosság helyreállítása, a környezeti biztonság, a háború végének megerősítése, az eszkaláció és a háború megismétlődésének megelőzése.

(hk/dw.com/eurointegration.com.ua)