Ramstein–17: Nem szűnő támogatás

2023. november 29., 09:10 , 1187. szám

November 22-én Ukrajna szövetségesei ismét – immár tizenhetedik alkalommal – „Ramstein formátumban” egyeztettek, a fórumon a világ 50 országának védelmi minisztere vett részt. Az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport találkozója ezúttal virtuális formában zajlott, és amint az Ukrinform fogalmazott összeállításában, amolyan „ellenőrző” megbeszélésnek tekinthető, mielőtt Ukrajna belépne a második háborús télbe.

Az eseményt számos nyugtalanító hír (belpolitikai válság az USA-ban – késedelem az Ukrajnának szánt finanszírozás jóváhagyásában; az EU nem tudja leszállítani az év végéig Kijevnek az ígért egymillió ágyúgolyót stb.) és biztató esemény (egymást követte az amerikai és a német védelmi miniszter, Lloyd Austin és Boris Pistorius kijevi látogatása, akik újabb katonai támogatási csomagokat jelentettek be) előzte meg. Utóbb egyértelműen a pozitív hírek domináltak a sajtóban.

Nem szűnő támogatás

A találkozó előtt ismertté vált, hogy Litvánia hárommillió 7,62×51 mm-es kézifegyverekhez való lőszert, távrobbantó rendszereket és téli felszerelést ad át Ukrajnának.

Bulgária 100 szovjet típusú páncélozott csapatszállító jármű átadását jelentette be. Ez az első alkalom, hogy a bolgár fél közvetlenül szállít páncélozott járműveket Kijevnek, és nem közvetítőkön keresztül.

Finnországból 100 millió eurós katonai segélycsomagról érkezett hír, amely haditechnikát is tartalmaz.

Hollandia 2 milliárd euró katonai segélyre tett ígéretet.

Az úgynevezett IT koalíciót vezető Észtország félmillió dollár finanszírozást biztosít a koalíció tevékenységéhez Luxemburg 10 millió eurós kötelezettségvállalásán felül.

Nagy-Britannia és Norvégia keresi a módját a fekete-tengeri biztonság megerősítésének.

A már említett német támogatási csomag egyebek mellett 20 Marder gyalogsági harcjárművet, aknamentesítő harckocsit, vontatókat, szállítójárműveket tartalmaz. Megemlítendő, hogy ez rövid időn belül már a második támogatási csomag Berlin részéről.

Ezenfelül az Egyesült Államok előzőleg 100 millió dolláros, döntően lőszert, páncéltörő és légvédelmi rendszereket tartalmazó segélyt jelentett be. A sajtó egy része ezt a korábbiakhoz mérten viszonylag szerény csomagnak minősítette, ám az utóbbi hetek washingtoni törvényhozási csatározásaira való tekintettel magának az adománynak a ténye is jelzésértékű, az amerikai támogatás folyamatosságát hivatott alátámasztani.

Ugyanakkor Kanada közel egymillió amerikai dollár értékű katonai segély érkezését jelentette be hároméves bontásban.

Austin: Egyértelmű jelzés Putyinnak

Lloyd Austin, a Pentagon irányítója beszédében felidézte Joe Biden amerikai elnök szavait: amikor a zsarnokok nem fizetnek nagy árat az agresszióért, tovább fenyegetik a világot.

„Egyikünk sem akar olyan világban élni, ahol az olyan huligánok, mint Putyin, büntetlenül megtámadhatják békés szomszédaikat. És elutasítjuk, hogy a belső erőszakos elnyomásra és külföldön az erővel való kényszerítésre hagyatkozó autokraták diktálják a globális biztonság formáját. Azért gyűltünk össze, mert osztozunk egy szabad, nyitott, virágzó és biztonságos világ víziójában. És büszke vagyok arra, hogy a kapcsolattartó csoport több mint 80 milliárd dollárt különített el Ukrajna megsegítésére. Egységünk egyértelmű jelzést küld Putyinnak, hogy nem lesz képes túlélni minket, vagy megnyerni az akaratok versenyét” – hangsúlyozta Austin.

Szerinte Putyin most Irántól és Észak-Koreától kénytelen támogatást kérni.

„Ukrajna és Izrael is olyan ellenségekkel került szembe, akik el akarják pusztítani őket. Azt látjuk, hogy Irán konfliktust szít Gázában és Ukrajnában is a Hamász és Putyin felfegyverzésével. Irán támogatása a Kremlnek és a Hamásznak árt Ukrajnának, aláássa a Közel-Kelet stabilitását és a szabályokon alapuló nemzetközi rendet” – tette hozzá az amerikai védelmi tárca irányítója.

Egyben biztosított, hogy a globális kihívások idején az Egyesült Államok képes arra, hogy Izrael megsegítésével párhuzamosan továbbra is határozottan támogassa Ukrajnát.

„Mivel Ukrajnának újabb háborús téllel kell szembenéznie, felszólítom a kapcsolattartó csoportot, hogy biztosítson Ukrajnának légvédelmi képességeket népe védelméhez. […] Alig néhány nappal kijevi látogatásom előtt Putyin hadserege újabb rakétacsapásokat hajtott végre, hogy megpróbáljanak kárt okozni az ukrán energiarendszerben. Az ukrán infrastruktúra elleni orosz támadások szenvedést és halált jelenthetnek számtalan ártatlan ukrán civil számára, de biztosabb vagyok benne, mint valaha, hogy az ukrán nép kitart a viszontagságok közepette” – mondta Lloyd Austin.

Umjerov: „Oroszország csak az erő nyelvén ért”

Rusztem Umjerov ukrán védelmi miniszter arról beszélt, hogy a védelmi erők kiszorították a hadihajókat a Fekete-tengerről, és fokozatosan visszaállítják a hajózás szabadságát saját erős hadiflotta nélkül is.

„Oroszország bizonyosan nem tervezi, hogy magától leáll. Az egyetlen nyelv, amelyet Moszkva megért, az az erő. És mi jól megtanultuk ezt a nyelvet” – jelezte.

A Védelmi Minisztérium irányítója megjegyezte, hogy az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának jelentése szerint csak a legutóbbi Ramstein formátumú találkozó óta (október 11-től, azaz hat hét alatt – a szerk.) az agresszor ország csaknem 36 000 főnyi személyi állományt veszített.

Szólt arról is, hogy a partnerek által biztosított fegyverek, köztük a HIMARS-rendszerek, a Stormshadow, a SCALP és az ATACMS rakéták, az Abrams, a Challenger és a Leopard harckocsik megváltoztatták a helyzetet a fronton. Hangsúlyozta, hogy a koalíciók képességeinek továbbfejlesztése (különösen ami a tüzérséget, a páncélozott járműveket, a légierőt, a haditengerészetet, a informatikát és az aknamentesítést illeti) segíti Ukrajnát és partnereit megvédeni ártatlan életek millióit.

Zelenszkij: Az ukrán légvédelem egyre erősebb

Aznap esti videoüzenetében Volodimir Zelenszkij elnök összefoglalta az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport ülésének eredményeit. Az Elnöki Hivatal weboldala szerint az államfő hangsúlyozta, hogy születtek új felajánlások Ukrajna számára lőszerek és rakéták, az elektronikus hadviselés eszközei és drónok, valamint további légvédelmi képességek formájában.

„Létrejött a megfelelő koalíció: a légvédelem fejlesztésének koalíciója. Megszervezésének vezetői Németország és Franciaország. Köszönet ezért a vezetésért” – fogalmazott az államfő.

Hangsúlyozta: nem minden részlet hozható nyilvánosságra, de az ukrán légi pajzs „szó szerint hónapról hónapra erősödik”.

(ntk/ukrinform.ua/president.gov.ua)