Magyar Levente: A vajdasági magyar közösséget az összetartó ereje segíti át a változásokon és nehézségeken

2023. november 29., 08:47 , 1187. szám

Az ember folyamatosan érzi a változások erejét és következményeit, ugyanakkor érez egyfajta változatlanságot és stabilitást is, ami abból fakad, hogy a vajdasági magyar közösségnek olyan összetartó ereje van, amely minden változáson és nehézségen átsegíti – hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára múlt csütörtökön Szabadkán.

A politikus a vajdasági városban egy olyan szállodát nyitott meg, amely a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjának köszönhetően jött létre. Ez a második szálláshely a városban, amely a magyar kormány támogatásának köszönhetően jött létre.

Mint mondta: a programot megvalósító Prosperitati Alapítvány tevékenysége messze túlmutat a vidéken, a mezőgazdasági tevékenységen és az iparon, és a programnak köszönhetően a városokban kimagasló színvonalú turisztikai fejlesztések tudnak megvalósulni.

Magyar Levente Törökbecsén egy mezőgazdasági gépkereskedő vállalkozásfejlesztést adott át. Mint mondta, az ilyen fejlesztések arra mutatnak rá, hogy „elementáris életösztön, életerő és az összetartozás érzése tartja össze ezt a közösséget, amely a jövőbe tekint, és ilyen beruházások révén bizonyítja azt, hogy építeni akar itt a Vajdaságban, itt helyben, és minden nehézség ellenére a jövő boldogságát itt akarja megteremteni”.

December 17-én előrehozott parlamenti és tartományi választást tartanak Szerbiában, amelyen a Vajdasági Magyar Szövetség is indul. Magyar Levente rámutatott, minden választást fontosnak és sorsdöntőnek szoktak nevezni, de a mostani választás valóban vízválasztó lesz. A most átadott beruházások azonban bizonyítékai annak, hogy a vajdasági magyar közösség „jó állapotban és jó lelkületben tud nekifutni ennek a mérkőzésnek”.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke kiemelte, az új pályázatok és az átadott beruházások azt bizonyítják, hogy „konkrétan tudunk tenni annak érdekében, hogy legyen magyar jövő a Vajdaságban a továbbiakban is”. Hozzátette: az új pályázatok a bizonyíték arra, hogy a magyar kormány részéről megvan a fogadókészség és a megfelelő segíteni akarás a program folytatása iránt.

(MTI/Kárpátalja)