Mező Misi mesélő turnéja Kárpátalján

2023. november 28., 15:40 , 1187. szám

A Kárpátaljai KultúrKaraván szervezésében háromnapos turné keretében több helyszínen adott önálló estet vidékünkön Mező Misi, a Magna Cum Laude zenekar frontembere. A november 25–27. között Munkácson, Makkosjánosiban és Nagydobronyban megtartott telt házas előadásokon különleges zenei élményben részesültek az eseményen részt vevők, hiszen nemcsak a művész életét ismerhették meg mélyebben, de dalain keresztül a cigány, a latin, a keresztény és a popzene különleges világába is elkalauzolta a hallgatókat.

A Kárpátaljai KultúrKaraván havi rendszereséggel igyekszik elhozni vidékünkre a magyar könnyűzenei élet kiváló egyéniségeit, olykor ifjúsági, máskor pedig felnőtt előadások keretében. A mostani alkalommal az ismert és elismert Mező Misi, a Magna Cum Laude zenekar frontembere látogatott el Kárpátaljára, aki egy egészen különleges performansz keretében mesélt a magánéletéről és a zenei pályája során megélt élményekről. Az előadás alatt olyan dalok csendülnek fel, melyek meghatározóak voltak élete folyamán. S tette mindezt humorral és néha mély gondolatokkal átitatva.

A három helyszínes előadás-sorozat utolsó állomásán, Nagydobronyban a helyi Magyar Ház adott otthont a programnak. Kudlotyák Krisztina, a Kárpátaljai KultúrKaraván vezetője elmondta: „Olyan típusú előadásokat igyekszünk szervezni, amelyek ebben a háborús helyzetben is megvalósíthatók, hiszen nem tudunk nagy zenekarokat hozni, nem tudunk hangszereket, technikákat áthozni. Tehát próbálunk olyan produkciókat találni, amelyek alkalmasak arra, hogy kis közösségnek szóljanak, olyan feltételek mellett, amilyeneket tudunk ma teremteni. [...] A művész neve úgy merült fel, hogy felfedeztük, hogy Magyarországon számos helyen jár a Mesélővel. Így írtunk neki egy felkérő levelet, tájékoztatva a jelenlegi körülményekről, akár légiriadóról is, és ő bevállalta, hogy a Mesélő előadással szívesen eljönne vidékünkre.”

Mező Misi a turné kapcsán kérdésünkre reflektálva elmondta: „Eddig – bevallom férfiasan – a top közönség Erdély földjén volt. Ott valahogy teljesen más lelkület volt mindig jelen, ez talán annak köszönhető, hogy kevesebbet kapnak belőlünk az ott élő emberek. De most itt, Kárpátalján ezek az áldott jó emberek följebb emelték a lécet és »überelték« a székely testvéreinket. Jelenleg számomra a top közönség Kárpátalján található, hiszen az a fajta nyitottság és szeretet, amely itt fogadott három napon keresztül, leírhatatlan szavakban. Már az első dal közben vastaps fogadott, mind a három előadás végén állva tapsoltak az emberek, ez nem igazán megszokott. Nem tudom, hogy miért, mi magyar emberek valami miatt úgy vagyunk összerakva, hogy szégyellősek vagyunk, nem merjük kimutatni az érzéseinket, itt ennek még halvány látszata sem volt, hogy szégyellik az emberek az érzéseiket. Állva tapsoltak, ez egy zenésznek jólesik, hogy úgy fogadják, ahogy még eddig sehol” – mondta el a művész kárpátaljai benyomásait.

A KultúrKaraván minden előadást jótékonysági céllal hirdet meg, ezáltal segíteni kívánják a háborúban elesettek családjait. A mostani turné alkalmával Munkácson egy, Nagydobronyban pedig két családot segítettek pénzadománnyal.

A program Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg.

ev