Fotók a lencsevégen, kritika a tollhegyen

2023. november 28., 11:50 , 1187. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ) idén is meghirdette fotópályázatát a fiatalok számára Együtt a Kárpátok alatt: békés pillanatok és közösségi kapcsolatok címmel.

A fotópályázatra három kategóriában (Békés pillanatok a Kárpátokban, Szomszédok Kárpátalján, valamint A múlt és a jelen találkozása) 255 fotó érkezett be 96 pályázótól. Az értékelés során a zsűri az elért hatás, a kreativitás, a technikai kategóriák, illetve az adott témára adott válasz pontossága szerint választotta ki a nyertes alkotásokat.

Az első helyezést Simon Erzsébet érdemelte ki Végre itthon című fotójával. A második helyezett Radvánszki Krisztina Pokrócszövő befűzése c. fotója lett. Harmadik helyezett Csákány Gergő Nagyszerű hangulat c. képe. Különdíjas Lakatos Annamária Farkasszem című alkotása. A legtöbb Facebook-kedvelést begyűjtő, s így a közönségdíjas Zékán Alex lett Az ősz ébredése című fotójával.

A bátyúi születésű Márkus Noémi művészetelmélet végzettségű esztéta, a pályázat szakmai zsűrijének vezetője a következőket írta a nyertes pályaművekről:

„A pályázat zsűrizése során pusztán szentimentális szempontok szerint nem lett volna könnyű dolgom a választásban, hiszen szülőföldünk naplementéjét, a Kárpátok szépségét vagy épp szívünk legkedvesebb emberét viszontlátni egy fotón vitathatatlanul a legjobb dolog.

Simon Erzsébet Végre itthon című nyertes fotójával a valós és tapasztalt közösség, szülőföld, várakozás és megérkezés fogalmaira szemérmetlenül világít rá. Képi megjelenítésével és többlettartalmával, valamint kompozíciós elrendezésével és a benne érződő nagy sóhajtással együtt még túl is mutat azokon. A kompozíciót ügyesen rendezi össze: a középen álló legnagyobb gólya karakán alakját a jobb oldali fa belógó ágaival kompenzálja. Nem vágja le a képet »elfogadhatóvá«, helyette inkább kiemeli, mi az, ami éles, és mi marad homályos. A pályázat értékelése során fontosnak tartottam azokat a pályaműveket, amelyek a felvetést a jelenben vizsgálják. Ennek értelmében a Végre itthon fotó láttán mosolyra húzódott a szám: egyrészt egy focicsapatnyi gólya látványa egyáltalán nem minősül mindennapi jelenségnek, másrészt a fotó az alakokat a külső térben, a belső jelentést viszont időben értelmezi.

A második helyezett Pokrócszövő befűzése c. kép egy generációkon keresztül öröklődő tudást mutat meg: a két néni koncentrált tekintetében ott van a már szinte elfelejtett, de még átadható tudás fontossága. A harmadik helyezett barátságos mezei lepkéje mögött a tehetség mutatkozik meg, ezért bátorítom az alkotót a fényképezésben rejlő lehetőségek feltérképezésére és a folyamatos kísérletezésre.

A kisebbségek és a többségi lét kérdései a legmarkánsabban jelen lévő témák az életünkben, de nem kell egyértelműen művészi alkotásban gondolkodnunk, ha valami újat akarunk mutatni. A mindennapi kis események – amelyek hatással vannak ránk –, az ünnepek, egy óra vonatozás egyik helyről a másikra vagy a sokféle emberi érzésünk vizuális ábrázolása is úgy hiányzik a kárpátaljai kortárs művészettörténetből, mint egy falat kenyér. A historizálásba merevedett műveket mellőzve az újító szándék jegyében figyeljünk a környezetünkre, nézzünk Farkasszemet a valósággal, miközben lenyomjuk a fényképezőgép gombját vagy felvesszük az ecsetet úgy, hogy az az alkotás ne akarjon tetszeni senkinek.”

A KMKSZ ISZ Elnöksége gratulál minden pályázónak és hálás mindazoknak, akik időt szántak a pályamunkák elkészítésére és beküldésére.

A szervezők az első helyezettet 6 000, a másodikat 3 000, míg a képzeletbeli dobogó harmadik helyezettjét 2 000 hrivnyával díjazzák. A különdíjért 1 000, míg a közönségdíj elnyeréséért 1 500 hrivnya jár jutalomként.

A beküldött fotók megtekinthetők a KMKSZ ISZ Facebook-oldalán.

Márkus Noémi/SD