Tisztújító közgyűlést tartott a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács

Mester András újra bizalmat kapott

2023. november 27., 17:30 , 1187. szám

Az idén kilencéves Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) november 25-én tartotta tisztújító közgyűlését Makkosjánosiban, a Helikon Hotelben. A szakmai civil szervezet tagjai újabb két évre elnökükké választották Mester Andrást, a KMKSZ gazdasági-önkormányzati titkárát, Mezőgecse elöljáróját. Két alelnököt, az elnökséget és a szakbizottságok elnökeit is megválasztották.

Mester András elnöki beszámolójában elmondta, hogy a Covid-járvány drasztikusan visszavetette, majd a háború teljesen megállította a Magyarországról Kárpátaljára irányuló turizmust. Csak néhány panzió, szálloda tudta megtartani vendégeit. A háború kitörése óta a kárpátaljai magyar vendéglátók a belső-ukrajnai turisták irányába kellett, hogy nyissanak. A KMTT a tavalyi mezőgecsei böllérverseny után már nem tudta megszervezni hagyományos rendezvényeit, mint például a Magyar Konyha Hetét, az ukrajnai utazási kiállítások is elmaradtak. Ebben a turisztikai ágazat számára katasztrofális időszakban a hagyományos szakmai képzéseik egy részét sem sikerült megszervezni, kivéve a tavalyi szakácsképzést Makkosjánosiban, a közgyűlésnek is helyet biztosító Helikon Hotelben. Szerencsére erre az időszakra esett két európai uniós pályázatuk megvalósítása, a ViaTisa és az élő tájházas projektjük, amelyeket sikeresen lebonyolítottak. Részt vettek az ungvári skanzenben a Helyi Értékek Fesztiválján, ahol a viski magyar ház udvarán szilvalekvárt főztek. Könyveket adtak ki és könyvbemutatókat szerveztek, megjelent a Kárpátalja magyar szemmel című útikönyvük ukrán nyelven, konferenciákat szerveztek. Átadtak három új tájházat, illetve a Viski Tájházban sikerült a kovácsműhelyt és a lenfeldolgozó pavilont létrehozni. Mester András köszönetet mondott a támogatásért és segítségért a KMKSZ-nek, a magyar külképviseleteknek, a magyar államnak, valamint magyarországi és kárpátaljai civil szervezeteknek, majd a terveiről beszélt.

Az elnök beszámolója után a tagság egyhangúlag szavazott bizalmat Mester Andrásnak újabb két évre. Úgy döntöttek, hogy az eddigi három alelnök helyett csak kettőt választanak, ők Tarpai József és Berghauer Sándor, akik eddig is alelnökei voltak a KMTT-nek. Az elnökség tagjaivá választották: Ötvös Idát, Margitics Ildikót, ifj. Molnár László, Nagy Sándort és Pásztornyicki Lászlót. A szakbizottságok száma hárommal nőtt a korábbiakhoz képest, újak: az Oktatási, Kutatási, Szervezési Bizottság, melynek elnökévé Tóth Attilát választották, a Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Bizottság elnöke Csizmár Sarolta lett, aki eddig alelnökként vett részt a szakmai szervezet munkájában, a Művészeti Szakbizottság elnökévé pedig Kovács Lászlót választották. Az Idegenvezetői Szakbizottság élén Horkay Sámuelt Kozub Gergely váltja, a Borászati Bizottságot Jakab Sándor helyett Varga István benei borász vezeti a továbbiakban. Az épített örökség, múzeumok felelőse Kész Barnabás, a kereskedelemért, vendéglátásért felelős Bíró Tibor, a kézművesfelelős Anicka Csilla, az aktív turizmusért Horváth Zoltán, a falusi turizmusért felelős dr. Karmacsi-Sass Enikő, illetve a lovas turizmus felelőse Margitics Ildikó.

A tisztújító közgyűlésen vendégként jelen volt Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának ideiglenes ügyvivője, valamint Papp Ferenc ungvári magyar konzul, továbbá Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, Molnár D. István, a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének elnöke, Horváth László, a Beregszászi kistérség alpolgármestere és Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke, Huszár Péter, a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke.

Badó Zsolt