Olekszandr Zsilcov-tárlat nyílt a Munkácsy Mihály Magyar Házban

2023. szeptember 6., 12:07 , 1175. szám

Valljuk be őszintén, sokunk számára még nem cseng ismerősen az alkotó neve, ennek ellenére vagy talán épp ezért zsúfolásig megtelt csütörtökön a Munkácsy Mihály Magyar Ház galériája a Latorca-parti városban. A nagy érdeklődést Olekszandr Zsilcov festő- és grafikusművész Erdélyi 22 elnevezésű egyéni tárlata váltotta ki.

A háború borzalmai elől menekülő alkotó családjával múlt év márciusában érkezett Kárpátaljára. Azóta Munkácson az Erdélyi Béla Alkotóházban élnek. Olekszandr 1973. október 29-én Harkiv megyében született, gyermekkorában szüleivel Donyeckbe költöztek. A Donyecki Állami Művészeti Szakiskola után a Harkivi Állami Dizájn és Művészeti Akadémia monumentális karán tanult. 2015-ben az orosz–ukrán fegyveres konfliktus miatt családjával Kijevbe települtek át. Számos csoportos kiállításon mutatkozott be Ukrajnában, Németországban, Olaszországban, Szlovéniában, alkotásai magángyűjteményekben találhatók.

A megnyitón Tarpai József, a Munkácsy Mihály Magyar Ház igazgatója üdvözölte az egybegyűlteket és felidézte ismerkedésüket, illetve a kiállítás előtörténetét. Mint ismeretes, 5 évvel ezelőtt, amikor ezt az épületet megvásárolták, akkor Erdélyi Béla festőművész egykori lakóházát is megvették Munkácson az Erdélyi u. 22. szám alatt, ahol vendégszobákat alakítottak ki. A háború kitörését követően felhívta őt Kopriva Attila, hogy van egy művész, aki családjával, illetve egy, a háború szörnyűségei elől menekülő másik családdal lakhelyet keresnek. Akkor ismerkedtek meg, igyekeztek maximális támogatást nyújtani a művésznek, aki mára beilleszkedett az új környezetbe, s nem csupán a festészettel foglalkozik, de az alkotóház gondnoki feladataiból is kiveszi részét. Majd néhány hónap után a művész azt mondta, hogy ő átérzi a hely szellemét, és szeretne egy olyan kiállítást szervezni, ahol az Erdélyi utcai alkotásait mutatná be. Így jött létre ez a mai kiállítás Erdélyi 22 címmel.

Bezzeg Tamás, ungvári magyar konzul kiemelte, megtiszteltetés számára, hogy megcsodálhatja az alkotásokat és elmondta: Magyarországon a legmagasabb vezetők is osztozhatnak ebben az élményben. Utalt arra, hogy Olekszandr Zsilcov tavaly tavasszal a magyar kormánynak ajánlott fel két képet hálából a segítségért. Ebből az alkalomból Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke egy köszönőlevelet írt számára, amit akkor Albertné Simon Edina, az ungvári főkonzulátus konzulja olvasott fel, és nyújtott át a művésznek. A képek azóta Budapesten a Miniszterelnökségnek helyet adó Karmelita Kolostor falait díszítik.

– Ma munkaidő után kissé motiválatlan hangulatban érkeztem, de ez teljesen megváltozott, amikor beléptem a kiállítóterembe. Elkezdtem nézni a képeket, és mindegyik csendes volt, túl nyugodt, ám ahogy közelebb léptem, láttam, hogy ez golyóstollal készült. Micsoda pezsgés van a látszólagos nyugalom mögött! Micsoda bizsergés! S akkor ránéztem egy következő képre, ahol egy csónak leng a vízen, s megnyugodtak a gondolataim. Nos, ugyanilyen Kárpátalja is. Ugyanilyennek látom Ukrajnának ezt a részét. Első ránézésre kicsit poros, kicsit túl nyugodt, de amikor kimegyek vasárnap délután az Ung-partra vagy Munkács főterére, pezseg az élet. Ugyanezt látom a művész alkotásaiban, és nagyon magaménak érzem az összeset – emelte ki a diplomata, aki 5 éve teljesít konzuli szolgálatot Ungváron és azt kívánta a kárpátaljaiaknak, hogy őrizzék meg azt a pezsgést, amit a művész most tükörként mutat feléjük, legyenek büszkék arra, ahol és ahogy élnek, s pezseg­jenek tovább.

Olekszandr Zsilcov munkásságát a jelen lévő művészkollégák is nagyra értékelték. Andrij Csebikin, Ukrajna Nemzeti Művészeti Akadémiájának elnöke, grafikus művész és Kopriva Attila munkácsi festőművész, művészettörténész, a Kárpátok Művészetéért és Kultúrájáért Egyesület elnöke, a kiállítás kurátora kiemelték a művész filozofikus munkáinak egyedi stílusát, a golyóstollal vagy a festékkel készített alkotásai fény-árnyék játékának nagyszerűségét, a képek vibrálását, s örömmel állapították meg, hogy Zsilcov a kelet-ukrajnai modern stílust képviselve kiválóan beilleszkedett a kárpátaljai festőiskola hagyományait ápoló alkotói közösségbe.

– Ez a kiállítás egy nagy lehetőség számomra, életem egy fontos mérföldköve. Örülök, hogy az Erdélyi-házban alkothatok, bár szomorú dolog miatt kerültünk ide. Boldog vagyok veletek, s köszönöm Magyarország támogatását, hálás vagyok a kárpátaljai magyar közösség befogadó szeretetéért, segítségéért – hangsúlyozta az egyéni tárlattal Kárpátalján először bemutatkozó művész, aki igyekszik felhívni a figyelmet az egyszerűségre, a természetes és a hétköznapi mögé látni, s azt golyóstollal vagy monokróm színekkel bemutatni. Munkái motívumait és inspirációját a körülötte lévő környezetből meríti. A művész hitet tett amellett, hogy a szépséget nem valahol odakint kell keresni, az itt és most körülöttünk van. Kárpátalját otthonának érzi és hálás a rendkívüli támogatásért.

Bátran kijelenthetjük, hogy Olekszandr Zsilcovval Kárpátalja egy különleges művésszel lett gazdagabb. A különböző technikával – golyóstoll, akvarell, olaj – készített alkotásait bemutató tárlat szeptember 25-ig tekinthető meg a Munkácsy Mihály Magyar Ház galériájában.

Rehó Viktória