Vasárnapi üzenet: 2023. május 14.

2023. május 14., 08:16 , 1158. szám

„És megmondá tanítványainak, hogy egy kis hajót tartsanak néki készen, a sokaság miatt, hogy ne szorongassák őt.”      Márk 3, 9

Márk Jézust úgy mutatja be, mint Isten szolgáját, aki küldetésben van. Itt e Galileai-tenger melletti tevékenységgel Jézus küldetésének lényege ábrázolódik ki: az új teremtés kiteljesítése. Jézus ezen új teremtés munkájához kérte a tanítványok segítségét, amikor megparancsolta nekik, hogy készítsenek el számára egy csónakot. A legnagyobb megtiszteltetés és lehetőség, amikor az ég és föld teremtője be akar vonni az új teremtés munkájába; ez az ember eredeti feladata: az Isten munkatársának lenni a folyamatos teremtésben.

E csónakra vonatkozó jézusi parancs részleteit és szimbolikáját bontsuk ki.

A csónak célja a teremtő/újjáteremtő isteni erő/ige eljuttatása az emberekhez. Ennek eszköze itt: a csónak, melybe Jézus beszállhat, és így az Őt megérinteni akaró közösségen kívül kerülhet, hogy Ő érintse meg az embereket. Mert az ember számára az a jó, amit Jézus akar tenni vele, s nem az, amit az ember képzel el magának. Nagy hitpróba átengedni Jézus akaratának az isteni erő ránk vonatkozó működtetésének az idejét és módját: felvállalni a várakozást a jézusi érintésre, elfogadni Jézus döntését az érintése felől, magunkat kiszolgáltatni a jézusi érintésnek. Jézus a teremtő ige által akar érinteni és újjá teremteni. Ennek az igei érintésnek és újjáteremtésnek eszköze a csónak, mert:

Felerősíti a hangot. A víz visszaveri Jézus szavát. A sokaságból jövő többi hanghoz képest az igét megkülönbözteti és felemeli. Az igét helyezzük mindig az élet többi hangja felé. A félelem, a fájdalom, a csalódás, a viszálykodás, a harc, a gyász, a betegség, a törés stb. hangja ne nyomja el az Isten hangját. Nálunk az ige hadd legyen mindig az élet minden hangja felett. Sőt, minél hangosabbak és követelőzőbbek az élet hangjai, az ige annál hangosabb legyen nálunk. Luthertől kérdezték egyszer, hogy mit tesz, amikor sok a dolga. Válasz: „Imádkozom.” Kérdés: „És amikor nagyon sok a dolga?” Válasz: „Még többet imádkozom.” Amikor az élet sodor, akkor még koncentráltabban és hangosabban szólaljon meg az életedben Isten igéje. A szokottnál is többször és többet olvass Bibliát; különösen ügyelj arra, hogy ne hagyd ki az igei alkalmakat, légy nyitott az igére, jegyezd meg az Isten üzenetét; hangosan mondd ki magadnak az igéket, és énekelj.

Jézust láthatóvá teszi, így az emberek tudnak Jézus felé fordulni (a tömegbe keveredve nem látnák Jézust, és nem tudnának felé orientálódni).  Az életedben egyszerre legyen Jézusnak megkülönböztetett és állandó helye, és legyen mindennel kapcsolata. Hogy Ő és a vele való kapcsolat ne csak egy legyen a változó hangulataid és kapcsolataid sorában (és ne a kedvedtől függjön az imádságod, mely változó és befolyásolható), hanem Jézus stabilan és megbízhatóan megtalálható legyen nálad: akit világosan látsz, akinek egyértelmű az értékrendje, akihez lehet menni és igazodni. Legyen Jézusnak elkülönített helye az idődben!

Egyetlen célunk lett: Krisztusnak helyet adni. A mi személyünknek és egyházunknak sem szabad belekeveredni az élet mocskába és talmi kavalkádjaiba. Előzőleg talán volt más célunk is, mint ennek a csónaknak, de Isten egy mindennél fontosabb céllal választott ki: az újjáteremtés forrásának lenni.

Radvánszky Ferenc
református lelkipásztor