Kárpátalján a heves esőzés miatt pincéket öntött el a víz, több útszakasz víz alá került

2023. január 20., 08:35

A sofőrök a közösségi oldalakon tettek közzé felvételeket az elárasztott gépkocsiutakról. Szemtanúk szerint a heves felhőszakadás miatt elöntötte a víz Csontos (Kosztrino) közelében az utat. Az árvíz ellenére az út járható maradt. 15 órakor ismertté vált, hogy 150 m hosszú és 30 cm magas a víz túlfolyása az országos jelentőségű Lemberg–Sambir gépkocsiúton. Az Állami Készenléti Szolgálat egységei a helyszínre vonultak, az útkarbantartó cég munkagépei szerdán 20 órára befejezték a munkálatokat, az autók áthaladása biztosított volt.

Január 18-án és 19-én a rendkívüli helyzetek szolgálat munkatársai felszámolták az időjárási körülmények következményeit Kárpátalján. Az intenzív csapadék hatására megemelkedett a talajvíz szintje, és több lakóépület pincéje került víz alá. A két nap folyamán számos helyen kiszivattyúzták a vizet a pincékből és az alacsony fekvésű lakóépületekből. Erre többnyire Szolyván és a munkácsi járási Dombostelek (Ploszke) településen volt szükség. A víz kiszivattyúzásában a 12. számú állami tűzoltó- és mentőegység tűzoltói vettek részt. Több mint 30 köbméter vizet szivattyúztak ki.

Emellett 13 óra 59 perckor érkezett bejelentés a szolgálathoz, hogy az országos jelentőségű Munkács–Ivano-Frankivszk–Lemberg gépkocsiúton Rahó közelében kidőlt egy fa. A 2. számú állami tűzoltó- és mentőegység munkatársai rövid időn belül felfűrészelték a fát és szabaddá tették az úttestet a gépjárműforgalom számára.

(mukachevo.net/RV)