Zelenszkij: Ukrajna egy lépésre került a sugárkatasztrófától

2022. augusztus 26., 10:29

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök esti videoüzenetében érintette a Zaporizzsjai Atomerőmű leállásának kérdését – írja a korrespondent.net.

„Ma a történelemben először leállt a Zaporizzsjai Atomerőmű. Működésbe lépett az erőművi blokkok vészvédelme, miután orosz lövedékek megrongálták az utolsó működő vezetéket, amely az erőmű termelte áramot Ukrajna energiarendszerébe vezette” – mondta az elnök.

Zelenszkij megjegyezte, hogy a dízelgenerátorok azonnal működésbe léptek, hogy energiával lássák el magát az erőművet.

„A világnak értenie kell, mekkora veszélyt jelent ez: ha nem kapcsoltak volna be a dízelgenerátorok, ha az automatika és a mi személyzetünk az erőműben nem lépnek működésbe, máris kénytelenek lennénk a sugárbaleset következményeinek elhárításával foglalkozni. Oroszország Ukrajnát és valamennyi európait a sugárkatasztrófa szélére sodorta” – jelentette ki Zelenszkij.

Az elnök jelezte, Ukrajna mindent megtesz a vészforgatókönyv elkerülése érdekében, de ez nem csak rajta múlik.

„Olyan nemzetközi nyomásra van szükségünk, amely rákényszeríti a megszállókat, hogy azonnal elhagyják a Zaporizzsjai Atomerőmű területét. A NAÜ-nek és más nemzetközi szervezeteknek sokkal gyorsabban kell cselekedniük, mint most. Minden perc, amíg az orosz hadsereg az atomerőműben tartózkodik, a globális sugárkatasztrófa veszélyével jár” – hangsúlyozta Zelenszkij.

(korrespondent.net/Kárpátalja)