Kárpátalján több mint 800 áttelepültet oltottak be mobil orvoscsoportok

2022. augusztus 26., 16:28

Az egészségügyi védelem és a minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés továbbra is a legfontosabb a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek körében.

Kárpátalján a mobil orvoscsoportok folytatják munkájukat a menekültek kompakt lakóhelyein. Miroszlav Bileckij, a megyei katonai közigazgatás vezetőjének első helyettese ismertette munkájuk algoritmusát. Először az orvosok összegyűjtik a kórelőzményt, megtudják az oltások elérhetőségét, s listát állítanak össze az emberekről és a szükséges oltóanyagokról. A következő látogatás alkalmával immunizálásra kerül sor. Így az 1 140 védőoltást igénylő személy közül 807-et már beoltottak, a többiek a közeljövőben megkapják a vakcinát.

Leggyakrabban a gyermekeket életkoruk szerint és a megelőző védőoltások naptárának megfelelően oltják be. A felnőttek viszont a COVID–19 elleni vakcinát kérik leggyakrabban. Elmondása szerint Kárpátalján több mint 200-an kaptak emlékeztető oltást, 55-en fejezték be az oltási ciklust, további 44-en pedig megkapták az első oltásukat a koronavírus-fertőzés ellen.

(carpathia.gov.ua/RV)