Ukrajnában a rendőröknek és a katonáknak kötelező lesz DNS-mintát adni

2022. július 17., 09:55

Hadiállapot idején az ukrán katonáknak és a rendvédelmi szervek munkatársainak le kell adniuk DNS-adataikat – közölte Ihor Bondarenko belügyminiszter-helyettes az ukrán hírtelevíziók közös műsorfolyamában, amelyet a korrespondent.net idéz.

Elmondása szerint az új rendelkezés az emberi genomikai információk állami nyilvántartásáról szóló törvény elfogadásával áll összefüggésben.

„A kötelező regisztrációval kapcsolatban van egy olyan norma, hogy a hadiállapot idején DNS-mintát vesznek a katonáktól és a rendfenntartó szervek munkatársaitól. Vagyis azon hivatások képviselőitől, amelyek körében a legnagyobb veszteségeket szenvedjük el az Oroszországi Föderáció agressziója miatt” – jelezte Bondarenko.

A miniszterhelyettes elmondta azt is, hogy a katonák adatai nem kerülnek mindjárt a DNS-nyilvántartásba. Ezeket a katonák személyi aktáiban őrzik, és csak akkor veszik elő, ha szükségessé válik a vizsgálat elvégzése.

Korábban jelentették, hogy az Oroszországi Föderáció megkezdte a Mariupolban elesett ukrán katonák holttesteinek kiadását. A holttesteket Kijevbe szállították, ahol DNS-vizsgálattal megtörtént az azonosításuk.

(korrespondent.net/Kárpátalja)