Szakértő: Csak a megsemmisült házak után nem kell megfizetni a közüzemi szolgáltatásokért felhalmozott a tartozást

2022. június 4., 09:03 , 1110. szám

A hadiállapot idején felhalmozott közüzemi tartozásokat nem törlik, mivel ez a szolgáltató vállalatok leállásához vezethet – mondta el az Obozrevatelnek Oleh Popenko, a terület szakértője.

A hírek szerint az ukrajnai helyzet mára kritikussá vált, a teljes díjfizetési hátralék a gáz, a villany, a víz és az egyéb közüzemi szolgáltatások után elérte a 100 milliárd hrivnyát.

Mint a szakértő rámutatott, a szolgáltatók a hadiállapot idején nem vetnek ki bírságot, büntetőkamatot a nem fizetőkre és a tartozókra, de az adósság megmarad. Ezért Popenko javasolja a polgároknak, hogy fokozatosan törlesszék az adósságukat, nehogy a háború után „meglepetés” érje őket a bankszámlájuk zárolása, az adósság bírósági úton történő behajtása, vagyonlefoglalás, az adósnyilvántartásba való felvétel formájában.

Akinek nincs módja fizetni, annak célszerű a szolgáltatást nyújtó céghez fordulni az adósságtörlesztés átütemezését kérve. Ennek a kérelemnek a birtokában szubvenció is igényelhető – mutat rá a szakértő.

Amennyiben valaki legalább 30 napig nem lakik a házában, lakásában, megteheti, hogy nem fizet a vízért és a gázért, ha nincs órája, és a szolgáltatás felfüggesztése iránti kérelemmel fordul a szolgáltatókhoz. Ha azonban van mérőkészüléke, akkor a fogyasztást havonta közölnie kell a szolgáltatóval – mondja Popenko.

Más a helyzet, ha az épület megsemmisült a harcok miatt.

„Amennyiben a ház a harci cselekmények miatt megsemmisült, a kommunális szolgáltatásokkal kapcsolatos összes tartozást leírják, de a megsemmisülés tényét jelenteni kell a rendőrségen. Ezenkívül a rendőrség által kiállított dokumentum lehetővé teszi a polgár számára, hogy a későbbiekben kártérítést követeljen” – ismerteti a folyamatot a szakember.

(hk/obozrevatel.com)