Hangversennyel zárult a III. ZeneVarázslat képzés

2022. június 4., 08:36 , 1111. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) harmadik alkalommal szervezte meg a ZeneVarázslat című képzését, mely június 3-án egy lélekemelő hangversennyel zárult a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Esztergom termében.

A rendezvényen elsőként Váradi Natália, a „GENIUS” JA irodaigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte, hogy bár az országban dúló háború mindenki életét felforgatta, „ahogy mondani szokás: ha elég nemes a cél, a körülmények nem számítanak”, így a képzés sikeresen valósult meg.

Ünnepi beszédének elején Orosz Ildikó, a főiskola elnöke köszönetet mondott a képzés megvalósulásáért, s külön kiemelte a megyei katonai vezetést, mely engedélyt adott arra, hogy az oktatási folyamat hibrid formában történjen, ezáltal lehetővé téve a személyes találkozókat a résztvevők és Várnagy Andrea zongoraművész között. „Remélem, hogy ennek a koncertnek az üzenete eljut azokhoz, akik ezért a helyzetért felelősek, s hátha egy kicsit elgondolkoznak azon, hogy mennyivel szebben és jobban tudnánk élni, ha a háború nem következett volna be” – mondta Orosz Ildikó, hozzátéve: egyszerre példát is mutatunk, hogy nemcsak nemzeti összetartás, hanem szolidaritás is van bennünk, s ennek jegyében a mai nap a magyarországi és az ukrajnai zongoraművész együtt lépnek színpadra és együtt adnak elő egy négykezest.

„Számomra ez a kárpátaljai magyarság és különösképpen a főiskola közösségének, a fiatal tehetségeknek és tanáraiknak elpusztíthatatlan életerejét bizonyítja” – fogalmazott köszöntőjében Beke Mihály András, Magyarország Beregszászi Konzulátusának misszióvezetője. Elmondta, hogy a nemzeti összetartozás napja előtt egy nappal megrendezett alkalom is mutatja, hogy a nemzet tehetségei is összetartoznak és segítik egymást. A diplomata hangsúlyozta a főiskola, és azon belül a „GENIUS” JA kiemelkedő munkáját, és elismerő jelzőkkel méltatta Váradi Natália igazgató asszony professzionális, ugyanakkor odaadó tevékenységét. „Meggyőződésem, hogy egy közösség megmaradásának és fejlődésének a zálogát jelentik a tehetséges fiatalok” – jelentette ki a konzul, majd reflektált a „GENIUS” JA kárpátaljai magyar tehetséggondozásban betöltött kimagasló szerepére.

Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas és Budapest Márka-díjas zongoraművész, a ZeneVarázslat képzés szakmai felelőse és oktatója köszöntőjében hangsúlyozta: „Amikor egy kisgyerek leül és keresi egy Bach- vagy egy Mozart-darabban a zenei mélységet, a finomságot, a harmónia iránti vágyat, akkor hiszem, hogy semmi sincs veszve. Hiszem, hogy lesz még egy szebb remény, és a hangszerek és hangok mögött tudunk imádkozni.” Elmondta azt is, hogy vidékünkön mindig két dolog fogja meg: az alázat és az akarat, melyeket a tettrekészség és a tisztelet követnek.

A Miniszterelnökség családokért felelős tárca nélküli minisztere és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósult, 2022 tavaszán meghirdetett képzésre minden olyan 8–16 év közötti fiatal jelentkezhetett, aki legalább egy éve részt vesz zongoraoktatásban. A programba végül a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola 19 ifjú zongoristája került be, akik tanáraikkal együtt vettek részt az április és május folyamán, összesen 30 órában megtartott jelenléti és online foglalkozásokon. A felvételt nyert tanulókhoz Várnagy Andrea pedagógiai módszerének köszönhetően még közelebb került a klasszikus zene világa.

A képzés keretein belül 9 fiatal zongorista bekapcsolódott egy nemes mozgalomba is, a Híd Kárpátaljáért segélyprogram április 8-i jótékonysági akciójába, amikor több mint 10 ezer résztvevővel 77 magyarországi zeneiskolában egyszerre szólaltak meg a hangszerek, ezáltal is közvetítve a szolidaritást és együttérzést a Kárpátalján élő és az Ukrajna más területeiről menekülő családok felé. Az akció keretében összegyűjtött adományokat május 13-án adta át Várnagy Andrea zongoraművész a Magyar Református Szeretetszolgálat képviselőivel közösen a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának. A képzés alatt a művésznő folyamatos kapcsolatban volt a tanulókkal és gyakori konzultációkat folytatott az oktatókkal az ifjú zongoristák fejlődésének követése céljából. A tanórákon Várnagy Andrea nagy hangsúlyt fektetett a zenei értés fejlesztésére, a zongoramű érzelmi töltetének átérzésére és megértésére, a művek történetének a megismertetésére, valamint a színpadi drukk legyőzésében is hasznos tanácsokat adott.

A képzés egy hangversennyel zárult, s annak sikerességéről meggyőződhetett minden jelenlévő, aki fültanúja volt, ahogyan egymást váltották a K. Kawai koncertzongoránál az ifjú zongoristák. A koncert keretében négykezes darabot adott elő Várnagy Andrea és Anton Genkin ukrajnai zongoraművész is, aki a háború miatt otthonát elhagyva a főiskola beregszászi kollégiumában él már több hónapja.

A hangversenyen átadták a képzést teljesítők elismerő okleveleit, a tanulók ajándékcsomagjait és a tanárok tiszteletdíjait is. Minden ZeneVarázslat-diák „GENIUS” Tehetségtallérban is részesült, melyet immár második alkalommal adtak át.

A képzés sikerességét egy hatalmas tortával ünnepelték meg, melynek felvágását követően Váradi Natália nagy örömmel jelentette be a hírt: a ZeneVarázslat tovább folytatódik, a negyedik képzésre júliustól lehet majd jelentkezni.     

CsA