A közúti ellenőrzésről hadiállapot idején

2022. május 31., 09:48 , 1109. szám

„Mióta hadiállapot van, gyakrabban ellenőrzik az autó­sokat. Hol rendőrök »integetnek«, hol meg katonák. Nemegyszer ellenőrizték már a csomagtartót, egy alkalommal pedig a telefonomat is percekig vizsgálgatták. Minap hallottam a következő történetet: míg a többiek átvizsgálták a megállított autót, az egyik katona kitöltötte a sofőrnek a behívót, s a kezébe nyomta. Kinek van joga ellenőrizni a gépkocsikat? Mit vizsgálhatnak? Mi a helyzet a behívók osztogatásával?”

– A közúti ellenőrzést hadiállapot idején speciális rendelkezés szabályozza (Порядок перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень та житла громадян при забезпеченні заходів правового режиму воєнного стану, затверджений постановою Кабінету Мініст­рів України від 29 грудня 2021 року № 1456).

Az eljárás jogi alapját Ukrajna Alkotmánya mellett a Büntető törvénykönyv, az Adminisztratív szabálysértési törvénykönyv, A nemzeti ellenállás alapjairól, A hadiállapot jogrendjéről, az Ukrajna védelméről, az Ukrajna nemzetbiztonságáról, A nemzeti rendőrségről, Az Ukrán Fegyveres Erők katonai rendészeti szolgálatáról szóló törvények, a hadiállapot bevezetéséről kiadott és a parlament által megerősített elnöki rendelet s egyéb normatív dokumentumok képezik.

Az ellenőrzés tárgya lehet:

• személyi okmány;

• közlekedési eszköz;

• valamely tárgy, poggyász vagy rakomány.

Megjegyzendő, hogy a járművet megállítani az úton, okmányokat, személyes tárgyakat, poggyászt, szállítmányt stb. ellen­őrizni hadiállapot idején is csak indokolt esetben megengedett. Az ellenőrző ponton való áthaladás is ilyen indokolt esetnek minősül. (Lásd a szóban forgó rendelet 7., 9. és 10. pontjait!) Senkinek sem tanácsolnám háború idején, hogy a vonatkozó jogszabályok eltérő értelmezése miatt vitába bonyolódjék az ellenőrzést végző hatósági személyekkel.

Az ellenőrzés lefolytatására a nemzeti rendőrség, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), az Állami Migrációs Szolgálat, az Állami Vámszolgálat munkatársai, valamint az Ukrán Nemzeti Gárda, az Állami Határőrség, az Ukrán Fegyveres Erők katonái jogosultak, akiket erre a katonai parancsnok (komendáns) rendelkezésével felhatalmazott.

A vizsgálat csak szemrevételezés, ruházatátvizsgálás útján történhet, de a felhatalmazott személy kérheti a jármű vezetőjét, hogy nyissa ki a gépkocsi ajtaját, csomagtartóját, mutassa meg egy táska tartalmát, stb. A vizsgálat során a felhatalmazott személy alkalmazhat műszaki eszközöket és készülékeket olyan robbanásveszélyes tárgyak és anyagok kimutatására, melyek forgalmazása tiltott vagy korlátozott. Ezenkívül fénykép-, hang- és képfelvétel készítésére alkalmas eszközök is alkalmazhatók. A személyes tárgyakról ugyanakkor csak a polgár hozzájárulásával készülhet felvétel.

Ami a polgár telefonjának hatósági személy általi átvizsgálását illeti a közúti ellenőrzés során, erről nem rendelkeznek külön a törvények. Mivel a Büntető törvénykönyv 114-2-es cikkelye büntetőjogi felelősséget helyez kilátásba a fegyverek, fegyverzetek és lőszerek Ukrajnába szállításával, ukrajnai mozgásával, az Ukrán Fegyveres Erők vagy más katonai alakulatok mozgásával, elhelyezkedésével kapcsolatos információk jogosulatlan terjesztéséért hadiállapot idején, némelyik felhatalmazott személy talán úgy érezheti, ellenőriznie kell a polgár telefonjában tárolt fényképeket és videókat, tiltottnak minősülő felvételeket keresve.

Felhívnám a figyelmét, hogy a törvények nem szabályozzák a személyes levelezéshez, üzenetváltáshoz való hatósági hozzáférés kérdését a közúti ellenőrzés kapcsán, amint azt sem, hogy az ellenőrzést végző személynek jogában áll-e megvizsgálni, hogy milyen webhelyeket látogatott készülékén a polgár, netán kiket hívott fel. Ezért azt javasolnám, hogy ennek figyelembevételével használja készülékét és szerkessze annak tartalmát, illetve a konfliktusok elkerülése végett felszólításra vonakodás nélkül adja át a telefont az ellenőrzést végző személynek.

Végül a behívó kézbesítéséről. Ukrajna Alkotmányának  65. cikkelye értelmében a haza védelme az állampolgár kötelessége. A polgárok a törvényeknek megfelelően teljesítenek katonai szolgálatot.

A mozgósítási felkészülésről és mozgósításról szóló törvény 22. cikkelye szerint Ukrajna polgárai idézésre kötelesek megjelenni a katonai egységeknél vagy a toborzó és szociális támogatási központok gyülekezési pontjain. Ugyanez a cikkely azt is előírja, hogy az állampolgárok behívását katonai szolgálatra mozgósítás idején a területi toborzó és szociális támogatási központok végzik, a helyi végrehajtó szervek közreműködésével. Az idézéseket vagy behívókat az érintett önkormányzatok, alárendeltségtől és tulajdonformától függetlenül a vállalkozások, intézmények, szervezetek – ideértve a nevelési-oktatási intézményeket is – vezetői, illetékes tisztviselői, valamint közvetlenül a járási (városi) territoriális toborzó és szociális ellátási központ tisztségviselői kézbesíthetik.

A jogszabályok nem neveznek meg konkrét helyszíneket a katonai behívó átadására, illetve olyanokat sem, ahol tilos lenne a kézbesítés. Vagyis nincs jogi akadálya, hogy az idézést szinte bárhol kézbesítsék: a közúti ellenőrző pontokon, az utcán, a benzinkúton, a munkahelyen stb.

hk