Több mint háromezren tanulnak decembertől magyar nyelven

2016. december 19., 16:30

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola a 2002/2003 tanévtől kezdődően minden szeptemberben meghirdeti nyelvtanfolyamait: angol, magyar, német, orosz, ukrán nyelvből.

A képzéseken több száz jelentkező vesz részt, többségük a magyart mint idegen nyelvet választotta az utóbbi években. Ez is azt bizonyítja, hogy az elmúlt időszakban látványosan megerősödött Kárpátalján a többségi társadalom részéről a magyar nyelv iránti érdeklődés. A magyar mint idegen nyelv tanfolyam hatalmas sikernek örvendett 2016-ban: december 10-én több mint ezer nem magyar ajkú vette át a tanfolyam elvégzését bizonyító elismerő oklevelét, akik 2016. május 8 – november 30 között tanulhatták a nyelvet.

A magyar mint idegen nyelvtanfolyamot a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak koordinálásáért felelős kormánybiztosság támogatja anyagilag. A szervezői munkát a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központja látja el.

Az új magyar tanfolyamra október 17 – november 17. között lehetett jelentkezni, amely a vártnál nagyobb érdeklődésnek örvendett, hiszen több mint 3,5 ezer jelentkező adta be tanulási kérelmét a Felnőttképzési Központ irodájába. Ennek következtében Kárpátalja mind a 13 járásában az alábbi településeken indult meg a képzés: Aknaszlatina, Alsókaraszló, Bátyú, Beregszász, Bustyaháza, Csap, Csepe, Cservona, Csoma, Hátmeg, Huszt, Ilosva, Királyháza, Kőrösmező, Munkács, Nagybakta, Nagyberezna, Nagyszőlős, Nevicke, Ókemence, Onokóc, Ökörmező, Perecseny, Rahó, Rákos, Remete, Szentmiklós, Szerednye, Szernyehát, Szolyva, Szőlősegres, Szőlősvégardó, Szvidovec, Taracköz, Tasnád, Técső, Tekeháza, Tiszabogdány, Tiszaújhely, Ungvár, Vidráspatak, Visk, Volóc.

Több településen már december 3-án, december 17-én pedig már mindegyik helyszínen(43) elindult a magyar mint idegen nyelvtanfolyam 3528 jelentkezővel 220 csoportban. A résztvevők 100 tanár áldozatos és lelkiismeretes munkájának köszönhetően 120 órában tanulnak egészen 2017. június 30-ig.

A szervezők bíznak abban, hogy a magyar mint idegen nyelv tanfolyam elindításával igényt és lehetőséget teremtettek arra, hogy a különböző anyanyelvű kárpátaljai lakosok között gördülékenyebb legyen az együttműködés és a kommunikáció.

II. RFKMF Felnőttképzési Központ