Kucsma: a tényleges fegyverszünethez a Donyec-medencében nem három, hanem 50 ponton volna szükség csapatszétválasztásra

2016. szeptember 24., 19:52

Leonyid Kucsma volt államfő, aki Ukrajnát képviseli a Donyec-medencei konfliktus rendezésére életre hívott, Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselőiből álló minszki összekötőcsoportban, úgy véli, hogy a három pont a terrorellenes művelet (ATO) övezetében, ahol hátrébb vonják a harcoló alakulatokat a szembenálló felek, csupán kísérlet a béketeremtésre. Az UNIAN hírügynökség szerint az exelnök erről Dnyipróban tartott péntek esti sajtótájékoztatóján beszélt abból az alkalomból, hogy a héten csapatszétválasztásról állapodtak meg a minszki tárgyalásokon Zolote, Petrovszke és Sztanicja Luhanszka települések térségében.

„Ilyen »négyzetecskékből« legalább ötvenre volna szükség. A három kísérlet arra, hogy megmutassuk, betartjuk, amiben megállapodtunk. Vagyis teszünk egy komoly lépést a béke felé. Mert ha itt nálunk semmi nem történik, ha folytatják a lövöldözést, akkor feltehetjük a kezünket, és azt mondhatjuk, semmiben nem egyezünk meg ezeken a tárgyalásokon” – jelentette ki.

Kucsma emlékeztetett, hogy a felek korábban már több ízben megállapodtak a fegyverszünetről, de mindannyiszor eredménytelenül. Hangsúlyozta azt is, az EBESZ Speciális Megfigyelő Missziójának vállalnia kell a felelősséget és közölni, ki sérti meg a tűzszünetet.

A minszki tárgyalások alacsony hatékonyságára vonatkozó kérdésre válaszolva a posztszovjet térség más konfliktusövezeteit, köztük Hegyi-Karabahot, a Dnyeszter-melléket hozta fel példának, ahol 1992 óta tart a konfliktus és a tárgyalások eredménytelenek.
Jelezte azt is, hogy a Donyec-medencei béke biztosításához Ukrajnának erősödnie kell.

„Ha a másik oldalon tudni fogják, hogy adunk a képükre, hallgatni fognak. De egyébként van ott egy 46 ezres hadseregük, fegyverük – Oroszország minden fegyvere –, ezért viselkednek így” – jelentette ki Kucsma.

(unian.ua/Kárpátalja)