A „következő hetekben” csúcstalálkozót tartanak a normandiai négyek

2016. szeptember 5., 18:40

A francia elnök megerősítette hétfőn, hogy a „következő hetekben” csúcstalálkozót tart az ukrán konfliktus ügyében a normandiai négyek nevű csoport, vagyis Ukrajna, Franciaország, Németország és Oroszország vezetője.

„Megegyeztünk arról, hogy a következő hetekben csúcstalálkozót szervezünk Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna részvételével” – közölte Facebook-oldalán Francois Hollande, aki a kelet-kínai Hangcsouban számos más államvezetővel együtt részt vett a világ 19 legfejlettebb gazdaságú országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20 csoport kétnapos értekezletén.

„Folytatnunk kell Ukrajnában a minszki békefolyamatot” – hangsúlyozta a francia államfő. Mint írta, a jelenleg fennálló akadályok leküzdésén, a biztonsági helyzet javításán, valamint a konfliktusban részt vevő felek közötti bizalom helyreállításán kell dolgozniuk.

Hollande vasárnap este találkozott Hangcsouban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel végül megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellár is. Utóbbi, csaknem kétórás találkozót követően egy német kormányszóvivő azt mondta, hogy a német és orosz vezető a kelet-ukrajnai helyzetről tárgyalt, egészen pontosan arról, miként folytatható a minszki békefolyamat.

Kelet-Ukrajnában 2014 tavasza óta harcolnak Moszkva-barát szakadárok az ukrán kormányerők ellen. Kijev és a Nyugat azt veti Moszkva szemére, hogy a lázadókat katonailag támogatja, ezt azonban Oroszország tagadja. A második, 2015 februárjában Minszkben megkötött tűzszüneti megállapodás a fegyvernyugvás mellett a nehézfegyverek frontról való kivonásáról és kelet-ukrajnai választások megtartásáról is rendelkezik, ám ezek megvalósulása még várat magára.

(MTI/magyaridok.hu/Kárpátalja)