Ukrán közszereplők válaszlépéseket követelnek a Radától a lengyel Szejm júliusi „ukránellenes” határozataira

2016. augusztus 31., 18:47

Ismert ukrán közéleti személyek egy csoportja követeli Ukrajna Legfelső Tanácsától, hogy határozatban minősítse a Lengyel Köztársaság parlamentjének ukránellenes döntéseit, s ismerje el bűncselekményeknek a lengyel fél cselekedeteit az ukrán etnikai területeken a második világháború előtt, közben és után – jelentette az UNIAN hírügynökség.

A felhívást aláírta többek között Leonyid Kravcsuk, Levko Lukjanenko, Volodimir Vaszilenko, Volodimir Horbulin, valamint számos ismert történész.

A kezdeményezést válasznak szánják arra, hogy – az aláírók szerint – a lengyel törvényhozás megsértette az 1943–45-ös ukrán–lengyel konfliktusok közös értékelésére vonatkozó korábbi megállapodást.

A kezdeményezők javasolják a Legfelső Tanácsnak, hogy szeptember 23-át nyilvánítsa a Galícia őshonos ukrán lakossága elleni lengyel repressziók napjává. Az indoklás szerint 1930-ban ezen a napon határozott a II. Rzeczpospolita (a Második Lengyel Köztársaság – a szerk.) minisztertanácsának elnöksége, valamint belügyminisztériuma nagyszabású ukránellenes megtorló intézkedésekről, amelyeket a lengyel kormányzat hivatalosan pacifikálásnak nevezett.

Ezenkívül javasolják, hogy december 25-ét nyilvánítsák az ősi ukrán földek ukrán lakosságának a lengyel ellenállás általi genocídiumszerű kiirtása emléknapjává. 1942-ben ugyanis ezen a napon kezdték meg az ukránok tömeges meggyilkolását a lengyel fegyveres alakulatok.

Végül április 28-át a lengyel állam általi erőszakos deportáció ukrán áldozatainak napjává nyilvánítanák a felhívás aláírói, miután 1947-ben a lengyel állami megtorló szervek ezen a napon kezdték meg a Visztula műveletet.

Ezzel együtt a felhívást bemutató sajtótájékoztató résztvevői pozitívan értékelték az ukrán és a lengyel államfő által 2016. augusztus 24-én aláírt közös nyilatkozatot.

A kezdeményezők egyben felszólítják „a lengyel politikum és a társadalom egészséges erőit, hogy lépjenek fel az ukránellenes revansiszta hisztéria kultiválása ellen a Lengyel Köztársaságban, dolgozzanak együtt a konstruktív ukrán–lengyel dialógus újrakezdésén és tartózkodjanak az egyoldalú lépésektől, amelyek ártanak az Ukrajna és Lengyelország közötti baráti viszony kiépítésének”.

Emlékezetes, hogy a lengyel Szejm július 22-i határozatával az 1943–1945-ös volhíniai (volinyi) eseményeket „ukrán nacionalisták által a II. Rzeczpospolita lakói ellen elkövetett népirtásnak” minősítette. A Szejm egyben július 11-ét a népirtás áldozatainak nemzeti emléknapjává nyilvánította.

(unian.ua/Kárpátalja)