Szóvivő: Oroszország 100 ezer katonát összpontosított Ukrajna határainál

2016. augusztus 31., 13:15

Oroszország mintegy 100 ezer katonát összpontosított a megszállt Krím területén, a Donyec-medencében, valamint Ukrajna keleti határai mentén – jelentette ki Andrij Liszenko, az elnöki adminisztrációnak a terrorellenes művelettel (ATO) összefüggő kérdésekben illetékes szóvivője a Szabadság Rádió műsorában.

„A Donyec-medencében körülbelül 40 ezer, az északi határ mentén, keleten szintén megközelítőleg 50-60 ezer, ez a csoport állandóan változik és növekszik. Három katonai körzet lett bevonva. Folyamatban van a légideszant alakulatok átcsoportosítása, ezek a határ mentén is állomásoznak és a Krímre is települnek. Folyik a technika áthelyezése, csupán a megszállt Donyec-medence területén 700 orosz tank van” – közölte Liszenko.

„A konfliktus bármilyen eszkalációja nagyon véres következményekkel fog járni mind az oroszok, mind a mi számunkra, ezért mérlegeli az orosz agresszor az erőit. Nagyon alapos felderítést végeznek” – tette hozzá.

Oroszország részéről nem kommentálták ezeket a kijelentéseket, más források sem erősítik meg az elhangzott információkat – jelzi írásában a Szabadság Rádió internetes portálja. Emlékeztetnek ugyanakkor, hogy Oroszországban augusztus 25-én bejelentették a Déli, az Északi és részben a Nyugati Katonai Körzetek, az Északi Flotta, a légierő és a légideszant csapatok meglepetésszerű ellenőrzését. Az ellenőrzés augusztus 31-ig tart. A jelentős katonai erők felvonultatása Oroszország által nyugtalanságot váltott ki Ukrajnában és a világ más országaiban.

(radiosvoboda.org/Kárpátalja)