Descsicja: Lengyelország igyekszik megérteni, visszafordíthatatlanok-e az ukrajnai változások

2016. augusztus 27., 16:21

A lengyelek nem tudják eldönteni, vajon végérvényesen irányt váltott-e Ukrajna, vagy még visszafordulhat – jelentette ki Andrij Descsicja varsói ukrán nagykövet a Szabadság Rádió műsorában.

„Két évvel ezelőtt a lengyel társadalomban nagy volt a lelkesedés, jelentős volt az önkéntes mozgalom Ukrajna támogatására. De most az a benyomásom, hogy Lengyelország kivár, vajon véglegesek-e az Ukrajnában végbement változások, bekövetkezett-e az áttörés Ukrajna áttérésében egy új minőségi szintre, vagy visszafordítható még minden” – mondta el Descsicja.

Az ukrán nagykövet ezzel együtt úgy véli, neki könnyebb szót értenie a lengyel vezetéssel az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítása tekintetében, mint kollégáinak az EU más tagállamaiban.

„Könnyebb a lengyel vezetéssel, mert értik ezt a problémát, vannak példáik a történelemből és tudják, hogy Oroszország veszélyt jelenthet a lengyel államra” – mutatott rá a nagykövet.

A diplomata szerint Lengyelország Ukrajna pártján áll Brüsszelben mind az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítása, mind a vízummentesség kérdésében.

A Szabadság Rádió ukrán nyelvű internetes változata emlékeztet, hogy augusztus 24-én Kijevbe látogatott Adrzej Duda lengyel államfő, s Petro Porosenko ukrán elnökkel együtt felszólította a nemzetközi közösséget, hogy fokozzák az Oroszországra gyakorolt nyomást.

A portál szerint a lengyel elnök ukrajnai látogatását beárnyékolta, hogy kiéleződött a két ország közötti viszony, miután a lengyel Szejm által a közelmúltban elfogadott dokumentum a lengyelek ellen elkövetett, ukrán nacionalisták által szervezett népirtásnak minősítette az 1943–1945. évi volhíniai és galíciai eseményeket.

(radiosvoboda.org/Kárpátalja)