Máltai ifjúsági és mozgáskorlátozott tábor

2016. július 18., 17:04

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat július 11. és 16. között szervezett ifjúsági és mozgáskorlátozott tábort Szinyákon, a csodálatos tájjal övezett Római Katolikus Lelkigyakorlatos Házban. A résztvevők hétfő délután gyülekeztek a szervezet irodájában, ahonnan nagy izgalommal vágtak neki a kalandos hétnek.

A szállás elfoglalását követően Molnár János beregszászi plébános tartotta a tábornyitó szentmisét. A vacsora után ismerkedett meg egymással a több mint ötven résztvevő, akik Magyarországról és Kárpátaljáról érkeztek. A vegyes korosztályú (7–25 éves) gyerekeket, fiatalokat csapatokba rendezték, mivel számos feladat várt rájuk a tábor folyamán.

Az első nap, a fiatalok kimentek a közeli domboldalra, kényelmesen elhelyezkedtek a kiterített plédeken, és figyelmesen hallgatták Makuk Jánost, a BJMSZ elnökét, aki elmesélte a Máltai Lovagrend történetét. Ezután a csapatok azt a feladatot kapták, hogy készítsenek saját címert, jelmondatot, és bemutatkozó versikét, amit este be kellett mutatniuk. Délután kimerítő kirándulást tettek a környék zöldellő, patakokkal körülvett hegyei között.

Szerdán Demény István, szolnoki fotóművész és világutazó tartott színes előadást Szenegálról, miközben bemutatta az országról készített legérdekesebb képeit. Ezzel olyan sikert aratott, hogy a fiatalok kérésére este további másfél órás vetítéssel egybekötött beszámolót hallhattak tőle, ezúttal Alaszkáról. A délutánt sportvetélkedőkkel töltötték, amelyek során az íjászat, a bowlingozás és a golyózás játszotta a fő szerepet. A vacsora után már mindenki olyan kimerült lett, hogy boldogan egyeztek bele a mesenézésbe.

A csütörtöki nap kirándulással telt. Bár az eső végig úgy esett, míg a buszban utaztak, mintha dézsából öntenék, mikor megérkeztek a Vereckei-hágóhoz, valamint később a Sipot-vízeséshez, gyönyörű napsütés fogadta őket. A táj szépsége mindenkit magával ragadott, még azokat is lenyűgözte, akik nem először jártak e helyeken. Miután kellemesen elfáradt az egész társaság, az estét karaokéval zártuk. A csapatok együtt és külön-külön is bemutatták énektudásukat. A szervezők, vezetők sem maradtak ki a mulattságból, s olyan is volt, akitől már erővel kellett elvenni a mikrofont. Mégis mindenki kitűnően érezte magát.

Péntek délelőtt a nagyobbaknak Gara Katalin konzulasszony tartott interaktív előadást Találd meg a helyed a jelenben címmel, míg a kicsik mesét néztek. Ebéd előtt lezárták az egész héten tartó vetélkedőt, a csapatoknak a begyűjtött betűkből kellett kirakniuk a Máltai Lovagrend jelmondatát: „A hit védelme és a szegények, betegek szolgálata”. A megoldást sms-ben küldték el a szervezet mobilszámára. Az ebédet követően kézművesdélutánt tartottak Szimkovics Okszána és Szilágyi Sándor vezetésével. A vacsora után került sor az eredményhirdetésre és a díjak átadására. Minden csapattag elégedetten és boldogan vette át az ajándékát. Az utolsó este Birta Zoltán teremtett vidám hangulatot körtáncaival.

Szombaton a résztvevők és a szervezők szomorúan vettek búcsút egymástól azzal a reménnyel, hogy jövőre újra találkozhatnak a máltai táborban. A legjobb a legszebb helyen a legjobbakkal! – ezzel a mondattal köszöntek el egymástól a hazainduló gyerekek.

(facebook.com/VV)