Kárpátaljai gyermekek üdülnek Zánkán

2016. július 2., 09:30

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az Országházban köszöntötte és vendégül látta azokat a kárpátaljai gyermekeket, akik a zánkai Erzsébet-táborban töltött üdülésüket követően Budapestre is kirándultak.

Az Erzsébet-táborok keretében – a tavalyi évhez hasonlóan – nyáron is folytatódik az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyerekekért Alapítvány gondozásában az a kormány által támogatott program, amelynek keretében több mint kétezer 8–14 év közötti kárpátaljai gyermek táborozhat térítésmentesen Zánkán.

A 2016-os programévben a kárpátaljai gyerekek és kísérőik üdültetésére összesen 183 160 000 forint (bruttó) összeget fordít a kormány, továbbá az Erzsébet-program a kárpátaljai magyar gyermekekért című pályázat szervezésében a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség is részt vesz.

A második, mintegy 240 fős csoport június 26-án érkezett meg Zánkára, ahol az Erzsébet-táboros pályázatokon nyertes, anyaországi gyermekekkel együtt töltött hét során feledhetetlen élményekben volt részük.

A vakációzó iskolások a táborozás utolsó napján, a Balatontól hazafelé tartva Budapesten is kirándulást tettek, melynek részeként az Országházba is ellátogattak. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntötte a gyermekeket a Parlamentben, és vendégül látta őket. A találkozás során az államtitkár számos érdekességet mesélt az Országházról, valamint a gyermekekkel magyarországi élményeikről beszélgetett. Szabó Tünde a találkozóra kisebb meglepetéssel is készült, a gyermekek az államtitkárságtól különböző sportági ajándékokat kaptak.

A 99 kárpátaljai magyar iskolából 86 iskola diákjai, 2100 gyermek üdül június 19-től augusztus 26-ig, tíz héten át egy hetes turnusokban magyarországi fiatalokkal együtt a zánkai Erzsébet-táborban. A csoport tagjai jellemzően a beregszászi és az ungvári járásból érkeztek, de a program keretében minden járásból, Kárpátalja egész területéről érkeznek gyerekek.

„A kormány korábban az Erzsébet-utalványok forgalmazásából származó bevételt fordította a gyermekek szociális üdültetésére, de mivel Brüsszel döntése szerint több ponton is ellentétes az uniós joggal a magyarországi cafeteria-szabályozás, ezt már nem tehettük meg, ugyanakkor célunk, hogy folyamatosan biztosítani tudjuk a tartalmas nyári kikapcsolódást minden gyermek számára. Ezért a kormány a gyermekek kedvezményes üdültetésérére idén összesen 4,4 milliárd forintot különített el a költségvetésben, jövőre pedig már 5,2 milliárd forintot fizet ki nemzeti forrásból erre a célra, a lehető legszélesebbre tárva az Erzsébet-táborok kínálatát” – mondta az államtitkár.

Az első turnust Rétvári Bence parlamenti államtitkár, valamint Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár köszöntötte.

(orientpress.hu/VV)