Mizsei Kálmán: sikeres az EU ukrajnai tanácsadói missziójának első éve

2016. január 8., 17:22

Rendkívül sikeresnek nevezte az ukrajnai civil biztonsági szektor reformját segítő európai uniós tanácsadói misszió első, bő egy éves időszakát a magyar Mizsei Kálmán, a küldöttség eddigi vezetője, akit az MTI abból az alkalomból keresett meg pénteken, hogy mandátuma lejárta után Brüsszel kinevezte utódját.

Az EU politikai és biztonsági bizottsága előző nap Kestutis Lancinskas litván rendőrségi vezetőt nevezte ki a posztra. A missziót az ukrán kormány kérésére hivatalosan 2014 nyarán hozták létre, legfőbb célja, hogy felkészült szakemberek tanácsokkal segítsék a nem katonai jellegű biztonsági szervek – így a rendőrség, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU), a vámhivatal –, valamint az ügyészségek és bíróságok reformját.

A Mizsei Kálmán vezetésével létrejött misszió 2014 decemberére érte el az első lépcsőben tervezett létszámot, majd fokozatosan tovább bővült, mostanra 170 főssé vált, és még további létszámnövekedés várható – mondta a szakember. Kiemelte, hogy a sikeres kezdeti munkának köszönhetően a jövőben rugalmasabb felhatalmazást kap a testület. Példaként említette, hogy a misszió mandátuma eddig főként Kijevre korlátozta a misszió tevékenységét, ez a jövőben fokozatosan kiterjed vidékre is.

Mizsei Kálmán a testület által elért eredményeket részletezve kiemelte, hogy a misszió alapvető szerepet játszott a rendőrségi törvény létrehozásában, amely tavaly novemberben lépett életbe. Hatékony segítséget nyújtott továbbá a vizsgálati jogkörök profiltisztításában, amit az Unió konkrét feltételül szabott ahhoz, hogy Ukrajna megkapja az EU-tól a vízummentességet. Az év végén erről elfogadott jogszabály korlátozza például az SZBU vizsgálati hatáskörét oly módon, hogy az ukrán biztonsági szolgálat a jövőben csak állambiztonsági szempontból indokolt esetekben folytathat nyomozást.

A lényeg ugyanakkor az elfogadott jogszabályok végrehajtása, vagyis a reformoknak az életbe való átültetése, amiben – mint mondta – a misszió munkatársai szintén segítséget fognak nyújtani az ukrán szerveknek. „A cél, hogy a posztszovjet, súlyos korrupciós gondokkal küzdő Ukrajna európai országgá tudjon válni. A kezdő lépések megtörténtek, és bízom abban, hogy folytatódni fognak” – fűzte hozzá.

A misszión belüli munkát rendkívül kollegiálisnak nevezte. Megjegyezte, hogy a testületnek mintegy hetven ukrán tagja van, akik rendkívül jó szakemberek, és helyismeretük révén komoly segítséget jelentenek a külföldi kollégáknak. Az ukrán szervekkel való együttműködést is jónak nevezte, mint mondta, különösen a belügyminisztériummal sikerült gördülékeny, jó kapcsolatokat kialakítaniuk. Nehezen alakult viszont eddig az együttműködésük az ukrán féllel a vámhivatal reformjával kapcsolatosan. Emlékeztetett arra, hogy az ukrán kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) javaslatára az adóhivatalba integrálta a vámhivatalt. Mindkettőnél azonban rendkívül kiterjedt a korrupció, méghozzá szervezett illegális pénzmozgások formájában. „Az adóhivatalnál és benne a vámszolgálatnál a reformnak nagyon radikálisnak kell lennie, és feltétlenül magába kell foglalnia a bérstruktúra jelentős átalakítását” – hangsúlyozta.

A szakember tisztázta, hogy a misszió a korábbi hírekkel ellentétben nem működik együtt a kelet-ukrajnai (szakadárok elleni) hadműveletben részt vevő Nemzeti Gárdával. „Az uniós tagországok egy része kínosan ügyel arra, hogy az EU semmilyen formában ne avatkozzon be az ukrajnai fegyveres konfliktusba” – mutatott rá Mizsei Kálmán.

A magyar EU-misszióvezető munkáját magas ukrán kormánykitüntetéssel (Pocseszna Hramota) honorálták Kijevben.

(MTI/Kárpátalja)