Megtalálták a párizsi terrorcselekmények egyik gyanúsítottjának búvóhelyét

2016. január 8., 18:38

Belga ügyészek úgy vélik, megtalálták a november 13-i párizsi merénylet egyik dzsihadista elkövetőjének búvóhelyét Brüsszelben – írja a BBC News.

A rendőrség a brüsszeli Shaerbeek (amely egyébként belvárosi kerület, közel az Unió főhadiszállásához) kerületben található apartmanban robbanóanyag-nyomokat és a szökevény, Salah Abdeslam ujjlenyomatait is megtalálták. A lakást álnéven bérelte ki egy szintén terroristának vélt személy, akit feltételezhetően már őrizetbe helyeztek. 

A belga szövetségi ügyészség hivatala arról tájékoztatta a sajtót, hogy a most megtalált aceton-peroxidból készült robbanóanyagnyomokkal és a három saját készítésű speciális  övvel – amelyek vélhetőleg a bombák szállítására szolgáltak –,  december 10-én a razzia során Rue Bergben már találkoztak.

A rendőrség továbbra is keresi a 26 éves brüsszeli születésű Abeslamot, akiről azt feltételezik, hogy a merénylet elkövetése után vette fel azokkal a belga barátaival a kapcsolatot, akik majd később Brüsszelbe vitték őt.

Az elképzelések szerint Abeslam bérelte a Wolsvagen Polo típusú gépjárművet, amelyet később a rendőrség a 89 áldozatot követelő párizsi Bataclan-merénylet után találtak meg nem messze a helyszíntől. Ezenkívül a 26 éves gyanúsított két hotelszobát és egy Renault Clio gépjárművet is bérelt még a terrortámadás előtt.

Abeslam szerepe a terrortámadásokkal kapcsolatban még nem tisztázott, annak ellenére, hogy testvére Brahim felrobbantotta magát. A hatóságok úgy gondolják, Abeslam végezte a „logisztkai feladatokat”.

A párizsi terrorcselekményt részben Brüsszelben tervezték meg – állítják az ügy kivizsgálói. A belga rendőrség eddig 10 gyanúsítottat tartóztatott le, beleértve azt a személyt is, aki a már fent említett lakást bérelte.

A támadások után a belga rendőrség célba vette a nyugat-brüsszeli Molenbeek negyedet, ahol többnyire muszlimok élnek és ahol az elkövetők éltek.

A terroristák vezetőjeként gyanúsított Abdelhamid Abaaoud belga állampolgár volt. Ő és unokatestvére Hasna Aitboulahcen a terrorcselekmények után öt nappal a saját lakásukban vesztették életüket a rendőrséggel történt fegyveres összecsapásban.

Az ügyészség azt feltételezi, hogy a most talált apartman csak a brüsszeli elkövetők számára volt fenntartva, akik miután elvették a robbanószerrel töltött öveket, továbbutaztak Párizsba.

Az elképzelésük szerint Abdeslam azért ment vissza a Shaerbeekben található lakásra, mert úgy vélte, az az egyetlen hely, ahol biztonságban meghúzhatja magát. Az ügyészség szerint valakinek el kellett őt vinnie oda rögtön a párizsi támadások után.

Az Iszlám Állam által elkövetett párizsi terrorcselekményben összesen 130 ember vesztette életét.

(bbcnews/rsz)