Hunyadis iskolások jótékonykodtak Fornoson

2016. január 7., 15:58

Pártfogásukba vettek egy kárpátaljai települést, illetve az ott élő, nehéz sorsú gyerekeket karolták fel a soproni Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola tanárai és diákjai.

A diákönkormányzat Móritz Adrienn vezetésével és a szülői munkaközösség Hettlingerné Judit vezetésével immár több éve meghirdeti Aranymasni ajándékadományozó akcióját. Ebben a tanévben a kárpátaljai Fornos települést segítették.

A Munkácstól hét kilométerre található, 1700 lelket számláló, szinte teljesen magyarok lakta falu az utak rossz minősége miatt csak jókora kerülővel közelíthető meg. Az iskolában 166 diákot húsz tanár tanít. Az iskola régi szárnyát lebontották, mert a néhány évvel ezelőtti földrengés miatt veszélyessé nyilvánították.

Emiatt nincs elég osztályterem. A 4. osztály a református egyház parókiájának egyik termében tanul. Tornatermük sincs. Az udvar sáros, egy törött kosárlabdapalánk és néhány vascső emlékeztet arra, hogy az udvar egyben a tornapálya is.

A település komoly gondokkal küzd a vezetékesvíz-ellátással is. A hunyadisok segítsége nagyon jól jött a fornosiaknak.

A soproni evangélikus iskolából többhetes készülődés, csomagolás, válogatás után indultak útnak Kárpátaljára. Közel hatszáz kilométert tettek meg, mire célba értek.

A szállítás és az utazás minden költségét az iskola fizette.

Fornoson örömmel fogadták a soproniakat, akik öt családnak adták át pénzadományukat, az ajándékokat rejtő dobozokat pedig az iskola tanulói kapták.

(evangelikus.hu/VV)