Az élet menete

Abortuszellenes felvonulás Beregszászban

2013. június 7., 02:00 , 647. szám

Második alkalommal rendezték meg Beregszászban Az élet menete elnevezésű életvédő, abortuszellenes felvonulást a nemzetközi gyermeknap alkalmából.

A helyi római katolikus, görögkatolikus és református gyülekezetek közreműködésével, a Család és Élet Egyesület szervezésében megrendezett esemény a meg nem született gyermekekért elmondott imával kezdődött a három felekezet templomaiban. A résztvevők ezután a Rákóczi téri Szűz Mária-szobornál gyülekeztek, innen vonultak az élet védelmére felszólító, a művi terhesség-megszakítást ellenző figyelemfelkeltő transzparenseikkel a Beregszászi Járási Kórházhoz.

A járási orvosi rendelőintézet bejáratánál mondott beszédében Farkasné Bőcs Judit beregszászi magyar konzul egyebek mellett rámutatott: még ma is nagyon nehéz megszólalni, vagy megszólítani akár szakembereket is a terhességmegszakítás témakörében, nagyon nehéz a jogos kérdésekre igaz válaszokat találni. Mindannyiunk kötelessége, hogy a magunk eszközeivel a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, segítsük a nőket, a családokat abban, hogy nem várt terhesség esetén is képesek legyenek világra hozni megfogant gyermeküket – hangsúlyozta.

Demkó Ferenc görögkatolikus esperes a megjelentekhez szólva arról beszélt, gondolnunk kell a meg sem született gyermekekre, mert az erősek világában a gyengéknek, az elesetteknek nincsenek jogaik. Hozzátette: gyakran mondogatják, hogy a gyermek gonddal és bajjal jár, de egy gyermeki mosoly, egy apró kéz érintése sokszorosan kárpótol mindenért.

Taracközi Ferenc beregszászi református lelkész rámutatott: nem véletlen, hogy az Isten az élethez való ragaszkodásra tanítja az embert. Úgy vélte, fel kell rázni ezt a világot, bele kell kiáltani, hogy minden magzat egy emberi élet. Emlékeztetett: mindenki tehet azért, hogy az anyák ne kerüljenek olyan helyzetbe, amely azután egész életüket megterheli.

Michels Antal római katolikus plébános arra hívta fel a figyelmet, hogy 1955 óta mintegy 45 millió abortuszt hajtottak végre Ukrajnában, vagyis egy egész országnyi ember nem születhetett meg. Döbbenetes, hogy az egészségügy, az orvostársadalom, a nővérek asszisztálnak mindehhez, sőt anyagilag is érdekeltek az abortuszok végzésében – jegyezte meg. Ezért, mint fogalmazott, nagyon fontos lenne fölrázni az orvostársadalmat, hogy „erkölcsi tartással rendelkező emberek legyenek, ne gumiemberek”. Arra figyelmeztetett, hogy a családot, a társadalmat is megroppantja, ha a mai társadalom a halál kultúráját építi.

A gyűlés résztvevőinek ezután felolvasták a történelmi keresztény egyházak beregszászi papjai által jegyzett, a város vezetőinek és orvosainak címzett petíciót. „Kijelentjük, hogy a terhesség megszakítása, azaz az abortusz, illetve a menstruációs ciklus szabályozása, melyet a terhesség bármelyik időszakában végeznek, nem más, mint egy ember meggyilkolása” – fogalmaz egyebek mellett a dokumentum. „Minden keresztény orvost arra kérünk, hogy ne vegyen részt az abortuszokban, hanem tudását felhasználva védje az életet megfoganása pillanatától. A város vezetőit pedig arra kérjük, hogy segítsék elő a programokat, melyek a felelős szülőkhöz szólnak, terjesztik azt az ismeretet, hogy egy meg nem született gyermek meggyilkolása nem lehet a problémák megoldása” – olvasható többek között a petícióban.

Volodimir Szaharda járási szülész-nőgyógyász főorvos sajnálatának adott hangot, hogy a rendezvényen nagyon kevés orvos jelent meg, egyben hangsúlyozta az életvédő kezdeményezés fontosságát. Jelezte: a Beregszászi Járási Kórház 10 szakorvosa közül öt, köztük ő maga is, már évek óta elutasítja az abortusz végzését.

A továbbiakban Michels Antal újraszentelte a kórházkertből az orvosi rendelőintézet bejáratához áthelyezett magyar és ukrán nyelvű márványtáblákat, melyek a meg nem született gyermekeknek állítanak emléket az életvédők kezdeményezésére. Végezetül lelkésztársaival négy bokrot ültettek el a közelben az abortusz 45 millió ukrajnai áldozatának emlékére.

hk