Iskolaátadás és falunap az évfordulón

Zápszony 740 éves

2011. szeptember 16., 10:00 , 557. szám

A Beregszászi járás Tóhát térségében található Zápszonyban, mely idén ünnepli fennállásának 740. évfordulóját, szeptember 11-én, vasárnap iskolaátadási és falunapi ünnepségre került sor.

A Magyarország Külügyminisztériumának nemzetközi együttműködési előirányzata terhére a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány által benyújtott pályázat révén felújított Zápszonyi Általános Iskolában az oktatási intézmény épületének ünnepélyes átadására került sor. Az ünnepség résztvevőit és a meghívott vendégeket Dávid Ljudmila iskolaigazgató köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy a magyarországi jótevőik részéről nyújtott segítő jobb révén egy felújított iskolaépületet avathatnak fel, amelyben kellemes környezetben tanulhatnak a gyermekek. Köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak az iskola épületének belső felújításához, többek között Magyarország Külügyminisztériumának, melyet Bacskai József ungvári és Tóth István beregszászi főkonzulok képviseltek, Kovács Raymund alpolgármesternek, Budapest XVI. Kerületi Önkormányzata képviseletében, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány kuratóriumának, a jelenlévő dr. Szabó Géza kuratóriumi elnöknek, a falu szülöttének, dr. Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány elnökének, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnökének, megyei képviselőnek, valamint a szülőknek és tanároknak, akik összefogtak és munkájukkal szebbé varázsolták az iskolát a gyermekek számára.

Tóth István főkonzul ünnepi beszédében fontosnak nevezte, hogy a gyermekek az anyanyelvükön sajátítsák el a tudás alapjait. „Ezért is szolgál nagy örömömre, hogy Magyarország Külügyminisztériuma a maga eszközeivel hozzájárulhat ehhez a törekvéshez. Úgy gondolom, hogy a Zápszonyi Általános Iskola felújításával fontos lépést tettünk ahhoz, hogy megfelelő körülmények között tanuljanak a gyermekek és jól érezzék magukat – ezt a célt szolgálta a támogatás. Az anyanyelven való tanulás Ukrajnában is rendkívül fontos, és botorság azt gondolni, hogy más nyelven, például ukránul többre jut egy gyermek. Ezek a gyermekek magyar iskolába járnak. A szüleik jól döntöttek, hisz innen is szép pályát lehet befutni, ennek a mai rendezvényen példái is vannak” – hangsúlyozta a főkonzul úr, befejezésként eredményes tanulást kívánva a diákoknak.

Kovács Raymund alpolgármester a XVI. Kerületi Önkormányzat üdvözletét tolmácsolta a zápszonyiaknak. Kifejezte abbéli örömét, hogy Zápszony és Budapest XVI. kerülete között gyümölcsöző és egymás javát szolgáló testvértelepülési kapcsolat jött létre.

Dr. Brenzovics László az összefogás eredményének nevezte az örömteli eseményt. Köszönetet mondott Magyarország Külügyminisztériumának és Budapest XVI. Kerületi Önkormányzatának az iskola felújításához nyújtott támogatásért. „A felújítás a támogatások ellenére nem valósulhatott volna meg a falu összefogása nélkül, hiszen az igazgató, a tantestület, a szülők és a polgármester is nagyon sokat tettek azért, hogy ez a nagy volumenű munka befejeződhessen, és a gyermekek szeptember 1-jén megkezdhessék a tanulást. Az elmúlt húsz év Zápszony történelmének nem a legfényesebb korszaka, hiszen a község hatalmas tempóban fejlődött visszafelé. Nehéz körülmények között kellett dolgozni mind az iskolában, mind az óvodában, megszűntek a munkahelyek, több épület tönkrement. Ebben az évben viszont megvalósult az iskola felújítása, és folyamatban van a templom felújítása is, mely reményeim szerint szintén sikeresen befejeződik. Ez azt jelenti, hogy ez a közösség megpróbál újra elindulni egy olyan pályán, amely egy szebb, élhetőbb világ felé vezet” – hangsúlyozta a szónok, majd jó munkát kívánt a tantestületnek, és eredményes tanulást a gyermekeknek.

Zápszony polgármestere, Bacskai László a település közössége nevében mondott köszönetet a támogatóknak az iskola felújításához nyújtott segítségért, mely nyelvünk őrzője, és igazi bástyája lehet a magyar oktatásnak.

Cseresznye Albert helyi református lelkipásztor Isten áldását kérte a felújított intézményre, az abban tanuló diákokra és pedagógusaikra.

Az ünnepség végén Kovács Raymund, Budapest XVI. Kerületi Önkormányzatának alpolgármestere, dr. Szabó Géza, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány kuratóriumának elnöke és Tóth István főkonzul ünnepélyesen felavatták az iskolát, és a meghívott vendégek megtekintették a felújított iskola tantermeit. Az iskola növendékei verses-táncos műsorral kedveskedtek a vendégeknek.

A délutáni órákban a futballpályán került sor a falunapi ünnepségre, melyet immár 20. alkalommal rendeztek meg Zápszonyban. A rendezvény különleges apropója volt, hogy az ősi település idén ünnepli fennállásának 740. évfordulóját. Az egybegyűlteket Bacskai László polgármester köszöntötte. „Én hiszek Zápszony közösségében, mely egységesen lép fel, segítve a falu felemelkedését” – mondta köszöntőjében a polgármester.

Kovács Raymund alpolgármester kifejezte azon reményét, hogy a jövőben nagyon sok zápszonyi gyermeket és felnőttet szeretnének vendégül látni Budapesten, és a kerületben élők is szép számban érkeznek majd Zápszonyba, melynek révén még szorosabb barátság alakulhat ki a testvértelepülések között.

Tóth István főkonzul úr kiemelte: „Ez a gondoskodás, támogatás tükrözi a mai magyar kormány nemzetpolitikai felfogását, az együvé tartozás gondolatát. Együvé tartozunk és lehetőségeinkhez mérten kötelességünk is egymásra odafigyelni és segíteni. A falu népes, van iskolája, temploma, tehát jövője is van.”

Dr. Brenzovics László beszédében elmondta: „Kívánjunk magunknak egy boldogabb következő 20 évet, és egy boldogabb következő 740 évet ennek a községnek.”

A színvonalas kulturális program keretében felléptek a zápszonyi óvodások, a makkosjánosi, a mezőkaszonyi, a nagybégányi, a rafajnaújfalui és a zápszonyi művelődési házak tánccsoportjai, a járási művelődési osztály koreográfusaiból alakult Ladies tánccsoport. A badalói Szoboszlai Csilla és a guti Peres Dóra énekléssel bűvölte el a nagyérdeműt.

A falunap krónikájához tartozik, hogy délelőtt öt gyermekcsapat részvételével labdarúgó-utcabajnokságra került sor, melyet az Újsor csapata nyert meg. Délután került sor a KMKSZ BKSZ elnöke, Sin József által menedzselt guti és a helyi ifjúsági labdarúgócsapat mérkőzésére, melyet Nagy Barbara góljával a guti fiatalok nyertek meg.

A falunapra kilátogatóknak volt miből választani, hiszen volt kirakodóvásár, lehetett pattogatott kukoricát, vattacukrot vásárolni, amelyek a gyermekek nagy kedvencei voltak, csakúgy, mint a légvár, amelyben önfeledten ugrálhattak. A felnőttek megkóstolhatták a finom halászlét és a babgulyást, a tárcsán sült krumplit és ízletes húst. A tombolasorsolást is izgatottan várta mindenki, hiszen fődíjként egy számítógép talált gazdára, melyet Orosz Ákos zápszonyi lakos vihetett haza. A vidám hangulatú falunap késő éjszakába nyúló táncmulatsággal ért véget.

A falunap megrendezésének főtámogatója a Bethlen Gábor Alapnál elnyert sikeres pályázat révén a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete volt.

Baráth Józse